Archive for november, 2022

Mastodon ni Twitter, je pa…

Obstajajo kakšne pametne alternative Twitterju? Obstajajo. Ena od njih je Mastodon.

Elon Musk je z nakupom Twitterja na tej platformi povzročil veliko zmede. Spremeniti želi poslovni model, uvesti plačljivo modro kljukico, ki bi zagotavljala, da niste robot, sprožil je velik val odpuščanj, vrniti želi pokojno aplikacijo za videoposnetke Vine… Na Twitterju se že dolgo ni toliko dogajalo, uporabniki pa so do sprememb precej kritični. Tudi do te mere, da storitev preprosto zapuščajo. Ena zadnjih odmevnih je recimo Stephen Fry.

»Zapustiti« neko družbeno omrežje pa seveda ne pomeni, da se uporabniki več ne bodo »družili« ampak da bodo iskali alternative. In zadnje čase dokaj priljubljena alternativa Twitterju je Mastodon, na katerega je prešel tudi omenjeni Fry. Je Mastodon dobra alternativa?

Prvo vprašanje je, zakaj bi sploh iz neke tako uveljavljene in vsebinsko nabite platforme, kot je Twitter, prešli na nekaj več ali manj neznanega. Da je na Twitterju več vsebine, je seveda res, res pa je tudi, da za družbena omrežja velja podobno kot za politike in plenice – iz enakega razloga jih je dobro vsake toliko časa zamenjati. Pa še nekaj je res – v sodobnem svetu noben »alfa-samec« ni nedotakljiv. Spomnimo se recimo MySpacea, ki se je kar nekaj časa zdel nedotakljiv, potem pa so ga najedli novinci in zdaj se ga spomnijo le še redki. Je Mastodon lahko tak novinec?

V prid mu govori kar nekaj stvari. Prva je ta, da gre za odprtokodno rešitev, kar pomeni, da je že v osnovi bolj prijazna od platform, na katerih imajo glavno besedo malce zmedeni egomani, kot sta Elon Musk ali Mark Zuckerberg. Vprašanje pa seveda je, ali je dovolj privlačna, da bi lahko prepričala dovolj veliko število ljudi, da bi jo pričeli uporabljati.

Videti je, da ja. Prehod na Mastodon ni posebej zapleten, je pa malce čuden. Na začetku se morate odločiti za strežnik oziroma  »instanco«, preko katere boste vstopali v storitev. Mastodon namreč navzven ni ena sama kolobocija strežnikov ampak združba povezanih, a neodvisnih strežnikov, če želite, pa lahko ustvarite tudi svojega. Ideja je kar zanimiva, ima pa tudi malce čudne lastnosti. Ko odprete stran mastodon.social dobite možnost ustvarjanja računa, ta pa vam pove, da preko te strani računa še ni mogoče odpreti in ponudi iskanje drugega strežnika. To vas »vrže« na novo spletno stran, kjer je seznam strežnikov, ki so na voljo. Ti so razvrščeni geografsko in tematsko, tako da lahko najdete tistega, ki vam je fizično najbližje (v Sloveniji ga še ni) ali pa se ukvarja s temami, ki vas zanimajo. Na nekaterih strežnikih je mogoče takojšnje odpiranje računa, na drugih pa se je potrebno najprej prijaviti in počakati, da vas »sprejmejo«. Malce nenavadno…

Strežnik, preko katerega dostopate, je mogoče kadarkoli brez težav in seveda brezplačno zamenjati, a morate v tem primeru ponovno zbrati svoje sledilce, kar je tudi nenavadno in tudi malce naporno. Delo vam sicer lahko olajšajo orodja, kot je recimo Fedifinder, vendar brez potrpežljivosti in ročnega dela kljub temu ne bo šlo. Sčasoma se bo vse skupaj verjetno popravilo, a trenutno je pač tako.

Si Mastodon zasluži priložnost? Vsekakor, saj gre za socialno omrežje, ki se »vrača h koreninam«, torej k dejanskemu »druženju«, in ni obremenjeno z željo po milijardnih zaslužkih, kot je to pri Twitterju, Facebooku in še kje. Drugo vprašanje pa seveda je ali mu bo uspelo…

Več…

No Comments

Končno tudi »polni« Linux v Windows

Windows Subsystem for Linux 2 (WSL 2) je po treh letih končno dočakal uradno različico.

Windows Subsystem for Linux 2 (WSL 2) oziroma po naše Podsistem Windows za Linux je orodje, s katerim lahko v računalnik z operacijskim sistemom Windows 10 ali Windows 11 namestite distribucijo Linuxa in zaženete nekatera orodja za Linux, ne da bi ga morali za to znova zagnati ali uporabiti navidezni računalnik (VM). Ideja WSL sega že v leto 2016, ko je izšla prva različica, nato je Microsoft leta 2019 predstavil drugo, ki je obljubljala mnogo več, a je bila vse od takrat le »predogled«. No, zdaj je očitno tako daleč, da je stvar sprejemljiva in izšla je prva »prava« različica z oznako Windows Subsystem for Linux 2 1.0.0., na voljo pa je za operacijska sistema Windows 10 in 11.

In kaj pomeni, da smo dobili polno različico? Med drugim to, da je zadeva na voljo preko Microsoft Store in to vključno podporo za grafične aplikacije WSLg (Windows Subsystem for Linux GUI). Slednje omogoča zagon aplikacij z grafičnim vmesnikom brez da bi za to bilo treba nameščati še kaj drugega. Predhodna privzeta namestitev je omogočala le zagon programov ukazne vrstice. Druge novosti vključujejo dodatne možnosti za ukaze wsl –install, wsl –mount, wsl –import in wsl –update, nazornejši izpis napak in še kaj.

Seveda pa še naprej velja, da je WSL le en delček sestavljanke. Ko je enkrat aktiviran, je še vedno potrebno namestiti ustrezno distribucijo (Ubuntu, Debian,  OpenSUSE…).

Več…

No Comments

Thunderbird – takšen bo novi koledar

Leta 2023 bo Thunderbird med drugim deležen večje spremembe zasnove uporabniškega vmesnika. Pricurljali videz novega koledarja daje slutiti, kaj nas čaka.

Vmesnik bo, vsaj na prvi pogled, videti bolj urejen, kljub prazni orodni vrstici pa naj bi vse funkcije ostale dostopne z nekaj kliki. Če standardne nastavitve uporabniku ne ustrezajo, jih lahko prilagodi, saj bo barve in simbole še vedno mogoče poljubno spreminjati, vklapljati in izklapljati.

Pisarniški uporabniki bodo zadovoljni z možnostjo, da Thunderbird po želji prikazuje vikend v zmanjšani ali delni velikosti in s tem na zaslonu pusti nekaj več vizualnega prostora za druge dejavnosti. Kateri dnevi predstavljajo vikend v programu ni fiksno določen, tako da lahko uporabnik sam določi, za katere dneve gre. Iskanje koledarskih vnosov bo dobilo lastno polje v stranski vrstici, vključno z možnostmi filtriranja, razvijalci pa so spremenili tudi pogled predogleda vnosa, tako da bodo pomembne informacije – lokacija, organizator, udeleženci in njihove obveznosti – vidne že na prvi pogled.

Vse novosti modela Supernova, kot si projekt kodno imenuje, so še v povojih, avtorji projekta pa v tej fazi želijo predvsem povratne informacije. Podrobnosti o tem in prve glasove skupnosti najdete v obvestilu na blogu Thunderbird.

Več…

No Comments

Hitreje do novosti v MS Teams

Odjemalec Microsoft Teams za Linux se poslavlja – v Redmondu so ga nadomestili s progresivno spletno aplikacijo (PWA).

Microsoft Teams za uporabnike Linuxa po novem deluje v brskalniku kot tako imenovana progresivna spletna aplikacija (PWA). Sprememba je za uporabnike Linuxa vsekakor dobrodošla, saj bodo lahko nove funkcije dobili hkrati z uporabniki Windows. Progresivna spletna aplikacija je na voljo za Google Chrome in Microsoft Edge.

Več…

No Comments