Mastodon ni Twitter, je pa…


Obstajajo kakšne pametne alternative Twitterju? Obstajajo. Ena od njih je Mastodon.

Elon Musk je z nakupom Twitterja na tej platformi povzročil veliko zmede. Spremeniti želi poslovni model, uvesti plačljivo modro kljukico, ki bi zagotavljala, da niste robot, sprožil je velik val odpuščanj, vrniti želi pokojno aplikacijo za videoposnetke Vine… Na Twitterju se že dolgo ni toliko dogajalo, uporabniki pa so do sprememb precej kritični. Tudi do te mere, da storitev preprosto zapuščajo. Ena zadnjih odmevnih je recimo Stephen Fry.

»Zapustiti« neko družbeno omrežje pa seveda ne pomeni, da se uporabniki več ne bodo »družili« ampak da bodo iskali alternative. In zadnje čase dokaj priljubljena alternativa Twitterju je Mastodon, na katerega je prešel tudi omenjeni Fry. Je Mastodon dobra alternativa?

Prvo vprašanje je, zakaj bi sploh iz neke tako uveljavljene in vsebinsko nabite platforme, kot je Twitter, prešli na nekaj več ali manj neznanega. Da je na Twitterju več vsebine, je seveda res, res pa je tudi, da za družbena omrežja velja podobno kot za politike in plenice – iz enakega razloga jih je dobro vsake toliko časa zamenjati. Pa še nekaj je res – v sodobnem svetu noben »alfa-samec« ni nedotakljiv. Spomnimo se recimo MySpacea, ki se je kar nekaj časa zdel nedotakljiv, potem pa so ga najedli novinci in zdaj se ga spomnijo le še redki. Je Mastodon lahko tak novinec?

V prid mu govori kar nekaj stvari. Prva je ta, da gre za odprtokodno rešitev, kar pomeni, da je že v osnovi bolj prijazna od platform, na katerih imajo glavno besedo malce zmedeni egomani, kot sta Elon Musk ali Mark Zuckerberg. Vprašanje pa seveda je, ali je dovolj privlačna, da bi lahko prepričala dovolj veliko število ljudi, da bi jo pričeli uporabljati.

Videti je, da ja. Prehod na Mastodon ni posebej zapleten, je pa malce čuden. Na začetku se morate odločiti za strežnik oziroma  »instanco«, preko katere boste vstopali v storitev. Mastodon namreč navzven ni ena sama kolobocija strežnikov ampak združba povezanih, a neodvisnih strežnikov, če želite, pa lahko ustvarite tudi svojega. Ideja je kar zanimiva, ima pa tudi malce čudne lastnosti. Ko odprete stran mastodon.social dobite možnost ustvarjanja računa, ta pa vam pove, da preko te strani računa še ni mogoče odpreti in ponudi iskanje drugega strežnika. To vas »vrže« na novo spletno stran, kjer je seznam strežnikov, ki so na voljo. Ti so razvrščeni geografsko in tematsko, tako da lahko najdete tistega, ki vam je fizično najbližje (v Sloveniji ga še ni) ali pa se ukvarja s temami, ki vas zanimajo. Na nekaterih strežnikih je mogoče takojšnje odpiranje računa, na drugih pa se je potrebno najprej prijaviti in počakati, da vas »sprejmejo«. Malce nenavadno…

Strežnik, preko katerega dostopate, je mogoče kadarkoli brez težav in seveda brezplačno zamenjati, a morate v tem primeru ponovno zbrati svoje sledilce, kar je tudi nenavadno in tudi malce naporno. Delo vam sicer lahko olajšajo orodja, kot je recimo Fedifinder, vendar brez potrpežljivosti in ročnega dela kljub temu ne bo šlo. Sčasoma se bo vse skupaj verjetno popravilo, a trenutno je pač tako.

Si Mastodon zasluži priložnost? Vsekakor, saj gre za socialno omrežje, ki se »vrača h koreninam«, torej k dejanskemu »druženju«, in ni obremenjeno z željo po milijardnih zaslužkih, kot je to pri Twitterju, Facebooku in še kje. Drugo vprašanje pa seveda je ali mu bo uspelo…

Več…

Comments are closed.