Archive for december, 2008

Odprto kodni projekti leta 2008

Leto 2008 je ponovno rekordno leto za odprto kodo kar se tiče kakovosti in uporabnosti. Pa poglejmo kratek izbor programov, ki so pripomogli k temu:

OpenOffice 3.0 – Preveden je v Slovenščino, s slovensko uporabniško podporo in izobraževanji, s številnimi funkcionalnostmi in kompatibilnostjo z MS Office paketi ter seveda brezplačnostjo je ta projekt postal dober odgovor na finančno krizo in zahtevami po zniževanju stroškov podjetij na področju informatike.

Firefox 3.0 – Vedno več uporabnikov preglejuje splet z Mozillinim brskalnikom Firefox. Odlikuje ga varnost, hitrost, ter možnost uporabe številnih dodatkov za različne namene, ki jih uporabniki delajo sami in so na voljo preko spleta. Gre za projekt ki je pomembno prispeval k razširjenosti uporabe odprte kode na domačem namizju.

Ubuntu 8.10 – Ubuntu Linux je marsikateremu uporabniku Windowsov osvojil srce in populiziral Linux. Z enostavnostjo uporabe in raznimi vizualno-uporabniškimi dodatki se zlahka kosa z vsemi prednostmi Viste, hkrati pa je bistveno varnejši in hitrejši in manj zahtevnejši iz vidika strojne opreme od razširjenih oken. Z Ubuntujem ste varni na internetu, hkrati pa že vsebuje prednaložene vse potrebne programe, za običajno delo z računalnikom. Vse ostale pa si lahko preprosto in brezplačno naložite iz repozitorijev.

Android – Android je odprto kodna platforma za mobilne naprave pod okriljem Googla. Odprl je številna vrata razvijalcem mobilnih aplikacij, zato njegov čas še prihaja in bo še močno vplival na trg mobilnih naprav v prihajajočem letu.

No Comments