Archive for december, 2020

Jekyll – tudi statično je lahko koristno

Orodje, ki izdelavo preprostejših spletnih strani spet naredi, no ja, preprosto.

Nekoč je bil svetovni splet poln spletnih strani, shranjenih v datotekah HTML. Nato si je nekdo izmislili tako imenovane dinamične spletne strani in vsi smo postali obsedeni s »prilagodljivimi URL-ji«. Statični HTML je tako odpadel, informacije pa so se začele nalagati v spletne aplikacije, za katerimi stojijo kompleksne podatkovne baze, ki omogočajo pripravo podatkovnih paketov za vsakega uporabnika posebej. In to tudi če se podatki ne spreminjajo. V angleščini bi se temu reklo overkill…

In potem se je nekdo vprašal ali morajo res vse strani HTML biti dinamične, če so pa statične čisto v redu… In nastal je Jekyll. Gre za odprtokodni generator statičnih spletnih strani, ki informacije zbere v zbirko samostojnih datotek HTML in jih pripravi za objavo. Nobenih podatkovnih baz, nobene »prilagodljivosti«, le besedilo in slike, zloženi na predlogo in to je vse. In vse skupaj je, če je treba, seveda povezljivo z »dinamičnim svetom«.

Več…

No Comments

Kako ga preizkusiti?

Za uporabnike Windows je najpreprostejši način preizkusa Linuxa še vedno navidezni računalnik.

Je Linux primeren zame? Je res tako zapleten za uporabo? Lahko v njem najdem to, kar potrebujem? Na ta in podobna vprašanja je najlažje odgovoriti tako, da se stvar pač preizkusi. Toda kako? Je potrebno temu nameniti poseben računalnik? Ne. Obstaja več načinov, kako distribucije Linuxa preizkusiti kar na obstoječem računalniku, a ta trenutek sta zaenkrat res uporabni več ali manj le dve.

Prva je vzporedna namestitev, kjer na enem računalniku »sobivata« dva ali več operacijskih sistemov, uporabnik pa ob zagonu določi, katerega bi rad zagnal. V enem računalniku lahko imamo tako več različic Windows (Windows 7, Vista, Windows 8, Windows 10, Windows server…), Mac OS, več različnih distribucij Linuxa (Ubuntu, Kubuntu, Red Hat, openSuSE Debian, Mint…) Metoda vsekakor deluje in je tudi najboljši pokazatelj, kako sistem deluje na točno tem oziroma takšnem računalniku, zahteva pa nekaj več znanja, saj ni najbolj preprosta za namestitev. Druga, neprimerno bolj preprosta metoda je uporaba navideznega računalnika oziroma tako imenovane virtualizacije. Gre za metodo, kjer se testni operacijski sistem namesti znotraj obstoječega operacijskega sistema in v njem teče kot samostojen proces oziroma program. Programov za virtualizacijo je kar nekaj (VMware Workstation Player, Parallels Desktop (Apple), QEMU, Citrix Hypervisor, Xen Project, Microsoft Hyper-V (je del Windows 10), za manj vešče uporabnike pa je nekako najbolj primeren (in tudi brezplačen) Oraclov VirtualBox.

Obstaja tudi nekaj drugih načinov, recimo uporaba Microsoftovega Windows Subsystem for Linux (WSL) 2, ki omogoča uporabo Terminala in programov, ki se zaganjajo s pomočjo ukazne vrstice, grafični vmesnik pa zahteva kar nekaj »telovadbe«, pa še takrat je le omejeno uporaben. Ideja WSL ima kar nekaj potenciala, saj naj bi enkrat v prihodnosti bo omogočala zagon vseh programov iz okolja Linux kar v Windows, a zaenkrat je vse več ali manj omejeno na ukazno vrstico.

Najpreprostejša metoda je torej VirtualBox. In kako jo uporabiti? Podrobna navodila lahko najdete marsikje, recimo na tem naslovu, na tem mestu pa le nekaj opornih točk, da boste vedeli, kaj vas čaka. Postopek je več ali manj res zelo preprost. Najprej snamete in namestite Virtualbox, kar je postopek, ki se popolnoma nič ne razlikuje od nameščanja katerekoli druge aplikacije. Drugi korak je prenos datoteke ISO operacijskega sistema, ki ga želite testirati. Ko je ta sneta, se zažene Virtualbox, v njem dodajanje novega sistema, nato pa sledite navodilom in čakate, da se namestitev konča.

Več…

No Comments

Izšel je novi Kdenlive

Nova različica 20.12 odprtokodnega nelinearnega urejevalnika videa Kdenlive prinaša kar nekaj novosti, izboljšav in odpravljenih hroščev.

Najpomembnejša in najtežje pričakovana novost je orodje za delo s podnapisi. To omogoča dodajanje in urejan je podnapisov na posebni stezi neposredno na časovnici, uvoziti je mogoče podnapise formata .srt in .ass, izvoziti pa v .srt. Druga pomembna novost, ki so jo uporabniki zahtevali že nekaj časa, je možnost dodajanja prehodov na več stezah hkrati. To je sedaj mogoče, nova različica pa nudi tudi možnost preimenovanja, dodajanja in urejanja opisov lastnih posebnih učinkov, izboljšan slikovni predogled, hitrejše odpiranje projektov, video izenačevalnik (Video Equalizer) za prilagajanje svetlosti, kontrasta, nasičenosti (saturacije) in vrednosti gama, brisanja več stez hkrati in še kaj.

Več informacij in prenos

No Comments

GNOME 40 bo drugačen

V GNOME 40 se bo razpored delovnih površin in aplikacij iz navpičnega spremenil v vodoravnega.

Eni najbolj vidnih novosti namizja GNOME 3.38 »Orbis« sta vsekakor prilagodljiv razpored programov in odprava zavihka najpogosteje uporabljanih programov v Pregledu aktivnosti. Različica 40, ki naj bi po načrtih izšla marca, pa bo prinesla še nekaj zanimivih novosti. Prvi osnutki zavihkov Pregled aktivnosti in Pregledne plošče kažejo, da njuna vsebina ne bo več razporejena navpično ampak vodoravno, brskanje pa bo posledično potekalo od leve prosti desni in ne več navpično.

Več…

No Comments