Archive for maj, 2024

Windows podsistem za Linux postaja preprostejši

Ročno urejanje konfiguracijskih datotek bo nadomestilo klikanje v grafičnem vmesniku.

Od zaključka konference BUILD je minil teden dni, vendar ima Microsoft v rokavu še zadnjo napoved. Podsistem Windows za Linux (WSL) dobiva nekaj novih funkcij in bo kmalu ponujal poseben grafični vmesnik za bolj priročno prilagajanje nastavitev.

Dve funkciji, ki sta bili uvedeni v posodobitvi WSL septembra 2023 – AutoMemoryReclaim in dnsTunneling – zdaj prehajata iz poskusnega stanja v privzete, stabilne nastavitve. Funkcija autoMemoryReclaim je namenjena sprostitvi neuporabljenega pomnilnika iz rok WSL, kar lahko izboljša delovanje sistema med izvajanjem pomnilniško zahtevnih aplikacij v nekaterih sistemih. Funkcija dnsTunneling, kot pove že ime, izboljša združljivost WSL z omrežjem, saj privzeto omogoča tuneliranje DNS. Ta posodobitev uvaja tudi eksperimentalno nastavitev samodejnega vračanja prostora na disku, ki jo lahko omogočite z uporabo – wsl –manage –set-sparse <true/false>. Microsoft ob tej priložnosti opozarja uporabnike, da lahko eksperimentalni način zrcaljenja omrežja, ki je bil prvič predstavljen v posodobitvi septembra 2023, omogočite z – wslconfig nastavitvijo networkingMode=mirrored. Druge eksperimentalne funkcije, predstavljene v posodobitvi september 2023, kot je sparseVhd, so bile v začetku leta povišane na privzete nastavitve.

Še bolj zanimivo pa je, da se Microsoft pripravlja na uvedbo grafične aplikacije WSL Settings GUI. To vam prihrani ročno urejanje vsebine datoteke .wslconfig ali spreminjanje ukazne vrstice pri prilagajanju stvari, kot je poraba pomnilnika ali diska. Vse spremembe v datoteki .wslconfig se bodo takoj odrazile v aplikaciji WSL Settings GUI, tako da lahko še naprej delate stvari na star način, če vam je to ljubše.

Microsoft je tudi napovedal, da bo WSL podpiral novo funkcijo okolja v aplikaciji Dev Home, ki omogoča lažje upravljanje in zagon operacijskih sistemov za razvojne namene. Izvorna koda v nastajanju je trenutno na voljo na spletnem mestu GitHub. Za poslovne stranke je podpora WSL 2 v programu Microsoft Defender for Endpoint zdaj splošno na voljo. Upravljanje WSL prek Intune se prav tako uvaja kot javni predogled, Microsoft Entra Id pa bo v WSL prišel še letos.

Več…

No Comments

Winamp bo postal odprtokoden

Bo Winamp spet dosegel staro slavo? Lastniki bodo izvorno kodo dali na voljo javnosti, iščejo pa tudi soustvarjalce.

Avtorji oziroma trenutni lastniki izvorne kode legendarnega predvajalnika Winamp so v današnjem sporočilu za javnost zapisali, da bo izvorna koda programa Winamp za Windows na voljo javnosti od 24. septembra naprej. Podjetje hkrati vabi razvijalce z vsega sveta, da prispevajo svoje strokovno znanje, ideje in strast za nadaljnji razvoj te »ikonične programske opreme«.

Drugih podrobnosti, razen te, da bo izvorna koda na voljo javnosti, podjetje še ni razkrilo. Tako ne vemo na primer, pod katero licenco bo izdan končni izdelek. Izvršni direktor Alexandre Saboundjian pojasnjuje, da »Winamp ostaja lastnik programske opreme in se bo odločil, katere od inovacij bodo vključene v uradno različico«, kar pušča prostor za »viličenje« in/ali morebitne alternativne različice. Omenjeni izvršni direktor je tudi napovedal, da bo v začetku julija izdana nova različica mobilnega predvajalnika.

Več…

No Comments

V varnostna luknja v LibreOffice

Ranljivost je ocenjena z oceno visoka, zato je priporočena takojšnja posodobitev.

V odprtokodnem pisarniškem programskem paketu LibreOffice je bila najdena varnostna ranljivost. Napadalci lahko žrtve prelisičijo, da odprejo zlonamerno pripravljen dokument in kliknejo nanj, ter s tem vanje vnesejo zlonamerno programsko kodo. Razvijalci so v varnostnem poročilu opozorili, da pisarniška programska oprema podpira povezovanje skript z dogodki klika na grafiko. »Pri prizadetih različicah paketa LibreOffice obstajajo scenariji, v katerih se vgrajene skripte izvedejo brez opozorila, ko uporabniki kliknejo na dokument s takimi obdelovalniki klikov,« opisujejo težavo programerji (CVE-2024-3044, CVSS 8.8, tveganje »visoko«).

Kako ranljivost odpraviti? S posodobitvijo na različico 7.6.7 oziroma 24.2.3, ki sta že na voljo.

Več…

No Comments

Kitajci prikazali prvega »odprtokodnega humanoidnega robota«

Imenuje se Tiangong, visok je 1,63 metra, težak 43 kilogramov.

Vsi gibi robota so izvedeni električno, povratne informacije o sili zagotavljajo šestosni senzorji, vizualna zaznava poteka preko kamer, senzorjev 3D-vida ter drugih, »neopredeljenih« senzorjev. Obdelovalna zmogljivost naj bi znašala 550 bilijonov operacij na sekundo. V videoposnetku kitajske državne televizije CGTN je videti, kako se Tiangong premika po dveh nogah, svojo hojo in hitrost pa lahko prilagodi glede na teren, premika pa se lahko s hitrostjo  do 6 km/h.

Posebnost robota Tiangong je predvsem v tem, da gre za »državno robotsko platformo«, ki je, v nasprotju s komercialnimi podjetji za robotiko, večinoma odprtokodna. To pomeni, da lahko podjetja za robotiko in raziskovalne ustanove uporabijo robota kot podlago za lasten razvoj.

Več…

No Comments