Windows podsistem za Linux postaja preprostejši


Ročno urejanje konfiguracijskih datotek bo nadomestilo klikanje v grafičnem vmesniku.

Od zaključka konference BUILD je minil teden dni, vendar ima Microsoft v rokavu še zadnjo napoved. Podsistem Windows za Linux (WSL) dobiva nekaj novih funkcij in bo kmalu ponujal poseben grafični vmesnik za bolj priročno prilagajanje nastavitev.

Dve funkciji, ki sta bili uvedeni v posodobitvi WSL septembra 2023 – AutoMemoryReclaim in dnsTunneling – zdaj prehajata iz poskusnega stanja v privzete, stabilne nastavitve. Funkcija autoMemoryReclaim je namenjena sprostitvi neuporabljenega pomnilnika iz rok WSL, kar lahko izboljša delovanje sistema med izvajanjem pomnilniško zahtevnih aplikacij v nekaterih sistemih. Funkcija dnsTunneling, kot pove že ime, izboljša združljivost WSL z omrežjem, saj privzeto omogoča tuneliranje DNS. Ta posodobitev uvaja tudi eksperimentalno nastavitev samodejnega vračanja prostora na disku, ki jo lahko omogočite z uporabo – wsl –manage –set-sparse <true/false>. Microsoft ob tej priložnosti opozarja uporabnike, da lahko eksperimentalni način zrcaljenja omrežja, ki je bil prvič predstavljen v posodobitvi septembra 2023, omogočite z – wslconfig nastavitvijo networkingMode=mirrored. Druge eksperimentalne funkcije, predstavljene v posodobitvi september 2023, kot je sparseVhd, so bile v začetku leta povišane na privzete nastavitve.

Še bolj zanimivo pa je, da se Microsoft pripravlja na uvedbo grafične aplikacije WSL Settings GUI. To vam prihrani ročno urejanje vsebine datoteke .wslconfig ali spreminjanje ukazne vrstice pri prilagajanju stvari, kot je poraba pomnilnika ali diska. Vse spremembe v datoteki .wslconfig se bodo takoj odrazile v aplikaciji WSL Settings GUI, tako da lahko še naprej delate stvari na star način, če vam je to ljubše.

Microsoft je tudi napovedal, da bo WSL podpiral novo funkcijo okolja v aplikaciji Dev Home, ki omogoča lažje upravljanje in zagon operacijskih sistemov za razvojne namene. Izvorna koda v nastajanju je trenutno na voljo na spletnem mestu GitHub. Za poslovne stranke je podpora WSL 2 v programu Microsoft Defender for Endpoint zdaj splošno na voljo. Upravljanje WSL prek Intune se prav tako uvaja kot javni predogled, Microsoft Entra Id pa bo v WSL prišel še letos.

Več…

Comments are closed.