Izšel je FreeBSD 14.1


Najpomembnejša sprememba je, da se lahko brezplačni operacijski sistem zdaj samodejno nastavi z vzpostavljeno funkcijo cloud-init.

Cloud-init je pogosto uporabljena distribucijska metoda za medplatformno inicializacijo instanc oblaka. Podpirajo jo vsi večji ponudniki storitve javnega oblaka, ogrodja za zasebne infrastrukture oblaka in gole namestitve. Ob zagonu primerka v oblaku program cloud-init prepozna, v katerem oblaku deluje in v skladu s tem inicializira operacijski sistem – v tem primeru FreeBSD 14.1. Odjemalec cloud-init še ni dokončan, vendar je že primeren za testne namestitve. Na voljo so preproste slike cloud-init za ZFS in UFS, vključno z 1 Mb particijo (particija konfiguracijskega pogona). Ob prvem zagonu sistema FreeBSD 14.1 se prek mehanizma firstboot izvede skripta, ki konfigurira primerek oblaka z omrežji, shrambo, ključi SSH, paketi in različnimi drugimi sistemskimi vidiki. Razvojno delo je sponzorirala družba OVHcloud. FreeBSD 14.1 bi moral biti tam že samodejno namestljiv in v okviru OpenStack kot instanca oblaka na goli kovini prek »Bring Your Own Image«.

Številne operacije z nizi in pomnilnikom v knjižnici C zdaj uporabljajo razširitve SIMD (Single Instruction Multiple Data) za izboljšanje zmogljivosti v sistemih amd64. Na straneh priročnika FreeBSD pod SIMD(7) je prikazano, katere funkcije so že podprte s SIMD na kateri platformi.

OpenZFS je bil posodobljen na različico 2.2.4. Pri ustvarjanju novih datotečnih sistemov UFS s FreeBSD 14.1 so mehke posodobitve zdaj privzeto omogočene – prej je bil potreben parameter -U. Mehko posodabljanje lahko onemogočite s programom tunefs(8). Storitev za nameščanje NFS, mountd(8), lahko od FreeBSD 14.1 prek funkcije strunvis(3) dekodira imena imenikov, ki vsebujejo posebne znake ali presledke.

Od različice 12.2 FreeBSD vključuje ice(4), gonilnik za omrežne kartice s čipi iz družine Intel E800, ki od različice FreeBSD 14.1 ponuja tudi podporo 100 Gbit/s. Razvijalci so izboljšali tudi stabilnost gonilnikov Intel Wi-Fi. Izboljšave so bile tudi na področju zvoka, zdaj pa je na voljo tudi možnost asinhronega odstranjevanja naprav. To naj bi poenostavilo zlasti uporabo slušalk USB in odpravilo težave s spanjem/bujenjem na prenosnih računalnikih FreeBSD.

FreeBSD 14.1 je poleg nedavno posodobljene različice FreeBSD 13.3 zdaj na voljo za brezplačen prenos za številne arhitekture s spletnega mesta projekta FreeBSD.

Več…

Comments are closed.