Archive for maj, 2019

Indija in Južna Koreja prehajata na Linux

V zadnjih dneh sta svet obkrožili dve novici o velikih prehodih držav iz Windows v okolja Linux.

Prva novica se nanaša na indijsko zvezno državo Kerala, kjer so se oblasti odločile 200.000 računalnikov, ki jih uporabljajo tamkajšnje šole in na katerih teče lastniška programska oprema (Windows, MS Office…) slednjo nadomestiti z odprtokodno (Ubuntu 18.04, LibreOffice…). Prve ocene kažejo, da bo država s tem privarčevala okoli 430 milijonov dolarjev, pri čemer so upoštevali tudi potrebno izobraževanje 150.000 učiteljev.

Druga novica pa je pravzaprav še bolj pomembna, saj gre za Južno Korejo, državo, ki velja za gospodarsko velesilo. Tamkajšnji časopis The Korea Herald poroča, da je tamkajšnja vlada zagnala 655 milijonov dolarjev vreden  projekt, v okviru katerega bodo vse obstoječe računalnike nadgradili ali zamenjali tako, da jih bo namesto obstoječega sistema Windows 7 poganjal Linux. Razlogi? Predstavnik tamkajšnjega Ministrstva za notranje zadeve in varnost, ki je zadolženo za vodenje projekta pravi, da so se za prehod odločili zato, ker bo Microsoft leta 2020 prenehal s podporo za Windows 7 in se morajo na to seveda pripraviti. Namesto za prehod na Windows 10 so se odločili za Linux zato, ker ta predstavlja manjše manjše varnostno tveganje, ne povzroča odvisnosti od enega samega proizvajalca in ker so skupni stroški delovanja takšnega sistema občutno nižji.

No Comments

Linux za male programerje

Podjetje Endless, razvijalec operacijskega sistema Endless OS, je objavilo serijo iger, temelječih na Linuxu, namenjene pa so otrokom, ki bi se na zabaven način radi naučili programiranja.

Endless Studio Games, kot se igre imenujejo, sestavlja šest naslovov Dragon's Apprentice, Aqueducts, Tank Warriors, The Passage, Frog Squash, Midnightmare Teddy, gre pa v večini za pustolovske igre, v katerih se otrok skozi zanimive in napete zgodbe srečuje s programerskimi osnovami, kot so kodirni bloki, Javascript in Unity.

A po besedah Matta Dalia, ustanovitelja Endless, je to šele začetek. Še letos se bo tem naslovom pridružilo še nekaj, vsem pa bo skupno to, da bodo v prvi vrsti zabavne, programiranje pa bo v drugem planu.Več…

No Comments

Pomembnost odprte kode v podjetjih

Odprtokodne tehnologije so v zadnjih letih postale integralni del poslovnih okolij. In to priznavajo tudi tehnološki giganti, kot sta Google in Microsoft. Kaj pa manjša podjetja? Kako ta gledajo in uporabljajo odprtokodne tehnologije? Na ta vprašanja je v svojem dokumentu »The State of Enterprise Open Source« poskušal odgovoriti Red Hat. V poročilu, ki so ga objavili sredi aprila, so zbrani rezultati več kot 950 pogovorov z informacijskimi strokovnjaki z vsega sveta.

In kaj ugotavljajo? Opažanja bi lahko na kratko strnili v en sam stavek – odprtokodne tehnologije najdemo povsod. In IT-strokovnjaki se tega zavedajo, saj je le en odstotek vprašanih dejal, da  se jim odprta koda ne zdi pomembna. Kar je še bolj razveseljivo od zavedanja pomembnosti odprtokodnih rešitev pa je dejstvo, da se odprtokodna orodja vse bolj uporabljajo na področjih, ki so bila dolgo rezervirana za lastniška – oblačne tehnologije, varnost, shranjevanje podatkov, poslovna analitika in podobno. In trend se bo očitno nadaljeval, saj je kar 59 odstotkov vprašanih poslovnih informatikov napovedalo povečanje uporabe odprtokodnih rešitev.

Celotno poročilo lahko snamete na tem naslovu.

No Comments