Archive for april, 2019

Linux najbolj (pri)ljubljen…

Obsežna anketa med razvijalci programske opreme je pokazala, da je Linux najbolj uporabljana razvojna platforma in da jo imajo razvijalci tudi najraje.

Uredniki portala Stack Overflow so izvedli obširno anketo med razvijalci programske opreme. Eden od namenov ankete je bi tudi ugotavljanje, katera orodja najpogosteje uporabljajo, na katerih platformah razvijajo in kaj od tega imajo najraje.

Kar zadeva razvojne platforme se je za najbolj priljubljeno s 53,3 odstotki izkazal Linux, na drugem je s 50,7 odstotki Windows, sledijo pa Docker, Android, AWS, MacOS in tako naprej. A razvojna okolja, v katerih uporabniki daljo, niso nujno tista, ki jih imajo najraje. Na v vprašanje, katera imajo najraje, je kar 83,1 odstotek vprašanih povedal, da je to Linux. Sledijo mu Docker (77,8%), Kubernets (76,8%), Raspberry PI (72,1%) in tako naprej. Kar zadeva Microsoftova okolja je Azure na devetem, Windows pa na dvanajstem mestu, takoj za Androidom.

Kaj pa programski jeziki? Razvijalci imajo najraje Rust, sledita pa mu Python in TypeScript, najbolj pa sovražijo VBA, Objective-C in zbirni jezik (assembler). In v čem bi najraje delali? Najbolj jih mika Python, sledita pa JavaScript in Go.

Celotne rezultate ankete, v kateri je sodelovalo skoraj 90.000 razvijalcev z vsega sveta, si lahko ogledate na tej povezavi.

No Comments

Najboljše igre za Linux na Steamu

Igre v okolju Linux niso bile nikoli ravno dobro zastopane. A časi se spreminjajo in sedaj so na voljo tudi najboljši naslovi…

Seznami »najboljše igre za Linux« niso nekaj ravno pogostega. Sicer ne moremo reči, da iger za Linux ni bilo, je pa bila izbira, blago rečeno, zelo okrnjena. Razlog za to je seveda ta, da se proizvajalci iger niso ravno najbolj strinjali z odprtokodno idejo. Z razvojem projekta WINE so se zadeve sicer nekoliko spremenile na bolje, saj je bilo preko njega mogoče zaganjati aplikacije in mnoge igre za Windows tudi znotraj Linuxa. Ne pa vseh. Tiste najboljše so bile še vedno nedosegljive.

In potem je prišel Steam, ki mu je vseeno za »igralski apartheid« – zanj so vsi operacijski sistemi (skoraj) enaki in igre so na voljo vsem. In tako smo sedaj lahko prvič deležni seznama, ki je dejansko vreden naslova Najboljše igre za Linux.

Več…

No Comments