Archive for december, 2022

Zgodovina najbolj priljubljenih programskih jezikov

Leta 1965 se je programiralo v Fortranu, COBOLu, ALGOLu in zbirnem jeziku, danes pa v Pythonu, JavaScriptu, Javi in C#, vmes pa je bilo še marsikaj zanimivega.

Avtorju YouTubovega kanala Data Is Beautiful si izdelali zanimivo animacijo, na kateri prikazali časovnico najbolj priljubljenih programskih jezikov od leta 1965 pa do danes. Pri tem so se oprli na podatke različnih virov, od različnih nacionalnih raziskav pa do stopnje pojavljanja v različnih publikacijah po vsem svetu. Priljubljenost je opredeljena z odstotkom programerjev, ki obvladajo določen jezik ali pa se ga trenutno učijo.

No Comments

Meta, AWS, Microsoft in TomTom »proti« Google Maps

Fundacija Overture Maps, ki deluje v okviru Linux Foundation, želi ustvariti zemljevide, ki bodo boljši in sodobnejši od vseh dosedanjih – tudi od Googlovih.

Interoperabilni odprti podatki o zemljevidih – to je tisto, na čemer dela fundacija Overture Maps Foundation v okviru fundacije Linux Foundation. Pri projektu so združila moči velika tehnološka podjetja, kot so Meta, Microsoft, Amazon Web Services in TomTom, namen pa je zbrati in združiti obstoječe kartografske podatke vseh sodelujočih in s tem ustvariti sistem, ki ga bodo lahko uporabljali vsi sodelujoči, ker bo odprtokoden, pa bo na podlagi teh podatkov lahko nastala celotna skupnost, ki bo razvijala nadaljnje storitve.

Vse skupaj seveda diši po skupnem naporu izdelati storitev, ki bo konkurenčna Googlovim Zemljevidom. Ti so že nekaj časa najbolj uporabljana tovrstna storitev, ki pa zaradi dodajanja novih funkcionalnosti ni več tako ažurna, kot je bila nekdaj. Omenjena zveza zato meni, da je nemogoče, da bi eno samo podjetje sproti posodabljalo kartografske storitve z vsemi spremembami v svetu. V Nemčiji je recimo Google z avtomobili, ki so s kamerami snemali ulice, bil pred šestimi leti.

Podatki o zemljevidih so uporabni v številnih storitvah, ne le za končne uporabnike, ki iščejo pot. Uporabljajo se v sledilnikih aktivnosti, kot nujen predpogoj delovanja avtonomnih vozil in v celi vrsti aplikacij interneta stvari. In tu bo svojo vlogo imel Overture Maps Foundation.

Več…

No Comments

PDF-formular v LibreOffice Writerju

Kar zadeva izdelavo formularjev PDF z možnostjo pošiljanja znotraj formularja samega, je LibreOffice Writer precej bolj preprost za uporabo kot recimo Word.

Izvoz datotek iz urejevalnika besedil v PDF ni nič novega ali posebnega, se pa stvar zaplete, če želimo kaj malce bolj kompleksnega, recimo obrazec, ki ga pošljemo naslovniku, da ga izpolni in potem vrne kar z izbiro gumba znotraj tega obrazca. V Microsoftovem Wordu je zadevo mogoče izpeljali  z nekaj vrsticami programske kode oziroma izdelavo makra, v LibreOffice Writerju pa je stvar precej bolj preprosta, saj so vsa potrebna orodja na voljo brez tega. In to celo tako, da si lahko uporabnik sam izbere, s pomočjo katerega poštnega programa ali predala bo vrnil obrazec.

In kako to narediti? Postopek je zelo nazorno opisan v spodnjem videu.

No Comments

Office 365 v nemških šolah prepovedan

Ker ni jasno, kako se podatki zbirajo, delijo in uporabljajo, ter zaradi možnosti nezakonitega prenosa osebnih podatkov evropskih državljanov v ZDA, so nemški zvezni organi za varstvo podatkov prepovedali uporabo Microsoftovega paketa Office 365 v šolah.

Nemški svet za varstvo podatkov (DSK), ki ga sestavljajo nemški zvezni organ za varstvo podatkov in 16 državnih regulatorjev, je objavil, da zaradi pomanjkanja preglednosti, kako Microsoft zbira in obdeluje osebne podatke, ter možnosti dostopa tretjih oseb do njih uporaba Office 365 ni skladna s Splošno uredbo o varstvu podatkov (GDPR).

»Microsoft postopkov  obdelave ne razkriva v celoti in dovolj podrobno in ker ne razkriva, katere postopke obdelave izvaja v imenu stranke in katere v lastne namene,« je navedeno v poročilu delovne skupine DSK, ki je obravnavala to vprašanje. »Pogodbeni dokumenti v zvezi s tem niso natančni in ne omogočajo dokončne ocene obdelave,« je še zapisno v poročilu. To v bistvu pomeni, da zaradi pomanjkanja preglednosti regulativni organi od zunaj ne morejo natančno oceniti, katere podatke Microsoft zbira in kako jih uporablja, zaradi česar je njihova uporaba v skladu z uredbo GDPR nezakonita.

Poročilo dodaja, da so pogovori delovne skupine z Microsoftom potrdili, da se osebni podatki pri uporabi Office 365 vedno prenašajo v ZDA in meni, da »Microsoft 365 ni mogoče uporabljati brez prenosa osebnih podatkov v ZDA".

Več…

No Comments