Archive for april, 2022

Kdo bo vzdrževal NTFS?

Leto dni po vključitvi v jedro, je gonilnik še vedno tak, kot je bil…

Leta 2020 je Paragon Software napovedal, da želi svoj gonilnik NTFS3 vključiti v jedro Linuxa. Gonilnik je bil do takrat lastniška, komercialna ponudba podjetja, vendar so, glede na stanje NTFS, želeli ta gonilnik s polno podporo za branje/pisanje in drugimi funkcijami, ki jih v obstoječem gonilniku NTFS ni bilo mogoče najti, izboljšati. Po številnih »rundah« pregledov je bilo lani končno tako daleč, da je bil novi gonilnik vključen v sistem Linux 5.15. Začetek je bil dober, nadaljevanje pa…

Zdaj, manj kot leto dni pozneje, je gonilnik še vedno več ali manj v enakem stanju kot ob izidu, saj ga Paragon, kljub obljubam, ne vzdržuje. Nekateri domnevajo, da je pomanjkanje vzdrževanja gonilnikov NTFS3 morda posledica rusko-ukrajinske vojne, v katero so vpleteni ruski razvijalci, vendar pa se je pomanjkanje popravkov napak in odgovorov na druge poizvedbe razvijalcev pojavilo že v zadnjem četrtletju lanskega leta, torej precej pred začetkom konflikta, kar pomeni, da so težave najverjetneje drugje. Kari Argillander, eden od razvijalcev, ki je med postopkom pregleda prispeval številne popravke kode NTFS3, je izrazil zaskrbljenost zaradi stanja gonilnika in opozoril, da od Paragona ni mogel dobiti nobenega odgovora, saj se na njegova povpraševanja sploh niso odzivali.

Linus Torvalds je na mailing listi jedra zato predlagal, da bi vzdrževanje NTFS3 lahko prevzel Kari in drugi zainteresirani razvijalci jedra, ki bi s tem nadomestili prvotnega vzdrževalca Konstantina Komarova, če ta ne bo v kratkem pokazal zanimanja za nadaljnje vzdrževanje gonilnika oziroma njegovega prilagajanja novemu jedru.

Več…

No Comments

Nov sklad za podporo odprtokodnim projektom

Spotify je napovedal, da bo ustanovilo poseben sklad za podporo neodvisnim odprtokodnim projektom.

Podjetje pravi, da je namen sklada opozoriti na pomembnost neodvisnih odprtokodnih projektov in njihovih razvijalcev. Novi sklad se bo začel z zneskom 100.000 €, Per Ploug, vodja odprtokodne tehnologije v podjetju Spotify, pa je v zapisu na blogu povedal, da je »to le začetni znesek«, ki se lahko tudi poveča glede na potencial in rezultate testiranj.

Podjetje bo denar v tem letu namenilo različnim odprtokodnim projektom. Sredstva bodo zagotovila finančno podporo razvijalcem in jim pomagala pri vzdrževanju projektov, vključno z odpravljanjem varnostnih ranljivosti. Spotify se bo osredotočil na projekte, ki so neodvisni in se aktivno vzdržujejo, projekti, izbrani za sklad, pa ne smejo biti vodeni s strani oseb, ki so zaposlene v podjetju Spotify.

Projekte, ki si zaslužijo podporo, bo izbrala skupina raziskovalcev Spotifyjevega oddelka za raziskave in razvoj, vključeval bo inženirje, raziskovalce in druge strokovnjake, prejemniki sredstev sklada pa bodo objavljeni maja.

Več…

No Comments

Izšel Ubuntu 22.04 LTS

Najnovejša izdaja distribucije Ubuntu z oznako 22.04 (Jammy Jellyfish) je končno tu, prinaša pa kar nekaj zanimivih sprememb, dodatkov in izboljšav.

Najbolj vpadljiva novost je vsekakor GNOME 42. Ubuntu 22.04 je zdaj opremljen z njim, tako da imajo uporabniki na voljo novo orodje za izdelavo zaslonskih slik, temni način v celotnem sistemu, izboljšano zmogljivost in še kaj.

Nove različice bodo zelo veseli tudi uporabniki Raspberry Pi. Ti so bili nad prejšnjo različico Ubuntu zelo razočarani, Ubuntu 22.04 LTS pa prinaša veliko sprememb na bolje, saj prvič podpira celotno paleto naprav Raspberry Pi. »Lepo je videti certificirano izdajo namiznega sistema Ubuntu, ki vključuje podporo za Raspberry Pi 4 z 2 GB. Izdaja omogoča razvijalcem po vsem svetu dostop do cenovno najugodnejšega razvojnega namiznega okolja,« je prve vtise komentiral Eben Upton, izvršni direktor Raspberry Pi.

Več…

No Comments

Prvi Linux z odklepanjem s pomočjo obraza

Distribucija Deepin od svojega nastanka velja za eno najlepših in kar zadeva uporabniški vmesnik tudi eno najbolj naprednih.

Bila je na primer ena prvih, ki je nudila podporo Androidnim aplikacijam, sinhronizacijo z oblakom in še kaj bi se našlo, z različico 20.5 pa je tudi prva, v katero se je mogoče prijaviti s pomočjo prepoznave obraza.

Kar zadeva druge spremembe pa – Deepin 20.5 poganja jedro 5.15.24, izboljšana je aplikacija za elektronsko pošto Deepin Mail, program za zajem zaslona omogoča pripenjanje zajete slike na zaslon in s tem njeno lažjo dosegljivost, v trgovini z aplikacijami je po novem mogoče poslati sporočilo neposredno razvijalcu in tako hitreje rešiti morebitne težave in še kaj se najde.

Več…

No Comments