Kdo bo vzdrževal NTFS?


Leto dni po vključitvi v jedro, je gonilnik še vedno tak, kot je bil…

Leta 2020 je Paragon Software napovedal, da želi svoj gonilnik NTFS3 vključiti v jedro Linuxa. Gonilnik je bil do takrat lastniška, komercialna ponudba podjetja, vendar so, glede na stanje NTFS, želeli ta gonilnik s polno podporo za branje/pisanje in drugimi funkcijami, ki jih v obstoječem gonilniku NTFS ni bilo mogoče najti, izboljšati. Po številnih »rundah« pregledov je bilo lani končno tako daleč, da je bil novi gonilnik vključen v sistem Linux 5.15. Začetek je bil dober, nadaljevanje pa…

Zdaj, manj kot leto dni pozneje, je gonilnik še vedno več ali manj v enakem stanju kot ob izidu, saj ga Paragon, kljub obljubam, ne vzdržuje. Nekateri domnevajo, da je pomanjkanje vzdrževanja gonilnikov NTFS3 morda posledica rusko-ukrajinske vojne, v katero so vpleteni ruski razvijalci, vendar pa se je pomanjkanje popravkov napak in odgovorov na druge poizvedbe razvijalcev pojavilo že v zadnjem četrtletju lanskega leta, torej precej pred začetkom konflikta, kar pomeni, da so težave najverjetneje drugje. Kari Argillander, eden od razvijalcev, ki je med postopkom pregleda prispeval številne popravke kode NTFS3, je izrazil zaskrbljenost zaradi stanja gonilnika in opozoril, da od Paragona ni mogel dobiti nobenega odgovora, saj se na njegova povpraševanja sploh niso odzivali.

Linus Torvalds je na mailing listi jedra zato predlagal, da bi vzdrževanje NTFS3 lahko prevzel Kari in drugi zainteresirani razvijalci jedra, ki bi s tem nadomestili prvotnega vzdrževalca Konstantina Komarova, če ta ne bo v kratkem pokazal zanimanja za nadaljnje vzdrževanje gonilnika oziroma njegovega prilagajanja novemu jedru.

Več…

Comments are closed.