Arhiv kategorije Interno

Končno premik na področju spletnega videa. In seveda odprtokoden.

S prihodom videa ločljivosti 4K (Ultra High Definition – UHD), so se pričakovanja uporabnikov povečala tudi kar zadeva pretakanje preko spleta. A tu stvari niso tako preproste. Bo težave rešil odprtokodni kodek AV1?

Večja kot je ločljivost slike, več podatkov je potrebnih zanjo. In enako velja za zvok. Velika količina podatkov pa je seveda velik sovražnik pretočnih vsebin. Kljub temu, da se je v zadnjih letih hitrost prenosa podatkov krepko dvignila, pa samo to ni dovolj. Nekaj je potrebno narediti tudi na optimizaciji oziroma zmanjšanju količine podatkov, ki se pretakajo. To je mogoče seveda le s pomočjo novih kodekov oziroma kodiranja, ki pa mora biti takšno, da preveč ne zmanjša kakovosti slike in zvoka, sicer nam visoka ločljivost ne pomeni kaj dosti.

In zadnje čase se na tem področju dogaja marsikaj zanimivega. Najprej je nastal kodirnik HEVC oziroma H.265, ki ga je »požegnala« skupina MPEG (Moving Picture Experts Group) in nudi precejšnje zmanjšanje količine podatkov pri enaki kakovosti. A HEVC se še sploh prijeti ni uspel, ko je prišla novca, da je skupna Alliance for Open Media, ki jo sestavljajo Amazon, Apple, ARM, Cisco, Facebook, Google, IBM, Intel, Microsoft, Mozilla, Netflix in NVIDIA, izdala kodek, imenovan AV1. Ta nudi še za 30 odstotkov boljšo kompresijo kot HEVC, poleg tega pa je še odprtokoden kar pomeni, da ga bodo lahko ponudniki vsebin in neodvisni razvijalci uporabili takoj in brez kakršnihkoli birokratskih in finančnih ovir, to pa spet pomeni, da bo AV1 verjetno zelo hitro implementiran. Mozilla ga je tako v Firefoxu že podprla, Google, Microsoft in Apple pa naj bi ga v kratkem.

Več na strani Alliance for Open Media in t3tech.si

No Comments

Gartner: vladna izvorna koda naj bo odprtokodna

Gartner, svetovalno podjetje, v nedavno objavljenem poročilu za nizozemsko vlado navaja, da bi morale vlade izvorno kodo svojih programskih rešitev dati na razpolago kot odprto kodo. Odpiranje vladne programske opreme znižuje stroške in spodbuja gospodarsko rast, navaja poročilo.

Gartner nizozemski vladi priporoča, naj se zgleduje po drugih državah članicah EU in naj vprašanje objave izvorne kode obravnava kot politično vprašanje. Več o …

 

No Comments

Rennes, francosko mesto, ki se je postavilo po robu ponudnikom lastniških IT-rešitev

Rennes, enajsto največje mesto v Franciji, se želi znebiti ponudnikov lastniških IT-rešitev. Za začetek bo mesto prešlo na uporabo Zimbre, odprtokodne rešitve za sodelovanje in e-mail komunikacijo.

Glede na objave francoskih medijev bo mesto s prehodom z lastniškega spletnega orodja na Zimbro privarčevalo 700.000 EUR, ki bi jih moralo nameniti za plačilo podaljšanja licenčnin. Mesto je namenilo 200.000 EUR za kritje stroškov izstopa in za prilagoditev rešitve Zimbra v skladu s potrebami uprave.
Mesto Rennes trenutno preizkuša Zimbro in načrtuje, da bo v prihodnjem mesecu preneslo vseh 6.600 e-poštnih nabiralnikov, poroča 20 Minutes.
Več o …

No Comments

Valonija spodbuja pametno kmetovanje

Digitalna agencija belgijske Valonske regije spodbuja pametno kmetovanje. Na sejmu kmetijstva, gozdarstva in agroživilstva, ki je v Libramontu potekal med 28. in 31. julijem 2017, je agencija soorganizirala sklop, v okviru katerega se je predstavilo devet podjetij, ki so razvila inovativne IKT rešitve za kmetijstvo.


Po navedbah Digital Wallonia pametno kmetovanje (smart farming) kmetom omogoča, da prilagodijo rabo gnojil, pesticidov, krme in vode v skladu s specifičnimi potrebami lastnih pridelkov in živine. Slednje pripomore k zmanjšanju vpliva, ki ga ima kmetijstvo na okolje, ob hkratnem povečanju konkurenčnosti kmetij. Pametno kmetijstvo prav tako ustvarja nove poslovne priložnosti. Več o …

No Comments

Norveški register bo svoje orodje za obdelavo podatkov dal pod odprtokodno licenco v prosto uporabo drugim

Norveški Brønnøysundregistrene (Brønnøysund Register Centre), vladna agencija, ki upravlja z velikim deležem nacionalnih javnih registrov in sistemov za izmenjavo digitalnih informacij, razvija semantični katalog, ki ga bo jeseni objavil kot odprtokodno programsko opremo. Orodja so namenjena norveškemu javnemu sektorju, z namenom opravljanja nalog, ki vključujejo javne in druge podatkovne zbirke. Kataloška orodja bodo vključevala opise kakovosti, varnosti in vsebine podatkov, pravi David Norheim, direktor oddelka Information Management na Brønnøysund Register Centre. Več o …

No Comments

Italija oblikovala ekipo za digitalno transformacijo

Italijanska vlada je s projektom »Developers Italia« vzpostavila ekipo za digitalno transformacijo vlade in skupnost razvijalcev programske opreme, ki se osredotoča na razvoj odprtokodne programske opreme. Programske rešitve in programske knjižnice bodo objavljene na GitHub-u pod MIT licence.

Ustanovitev ekipe Developers Italia je bila razglašena na konferenci Codemotion, ki je ena od ključnih tehnoloških konferenc v Italiji.

Italijanska agencija za digitalizacijo javnega sektorja, Agenzia per l'Italia Digitale (AGID), je prav tako objavila novico o pobudi. Opremila jo je z naslednjimi besedami: »Developers Italia, ki je bila ustanovljena z namenom, da izboljša kakovost programske opreme na področju javnega sektorja, pomeni korak naprej k digitalizaciji in inovacijam v naši državi«. Več o …

No Comments

Študija Evropske komisije priporoča, da evropske politike podprejo odprto kodo

Javne uprave evropskih držav bi morale podpreti rabo odprte kode na vseh področjih gospodarstva in javnega sektorja, priporoča študija, izvedena po naročilu direktorata Evropske komisije, Directorate-General for Communications Networks, Content and Technology. V poročilu, ki so ga v ta namen pripravili nemški in francoski raziskovalci na področju informacijsko-komunikacijskih tehnologij, le-ti zaključujejo, da je »odprta koda pomembna za prihodnost razvoja evropske industrije programske opreme.«

Evropski politični ukrepi bi morali prispevati k večanju baze znanja na področju odprte kode in okrepitvi izmenjave dobrih praks med zasebnimi in javnimi organizacijami, navajajo raziskovalci. Evropska unija bi si morala v večji meri prizadevati, da bi evropskim podjetjem, javni upravi in uporabnikom razjasnila in predstavila prednosti odprtokodne programske opreme. Več o …

No Comments

Odprta koda je za evropski zračni promet ključnega pomena

Uporaba odprte kode je v tako intenzivno reguliranem okolju, kot je kontrola zračnega prometa, povsem ustrezna, pravi dr. Gerolf Ziegenhain, vodja centra Linux Competence & Service Centre (LCSC) v Mainzu v Nemčiji.

Linux in druga odprtokodna programska oprema sta ključna elementa evropskega sistema za kontrolo zračnega prometa. Kombinacija računalniške strojne opreme in programske opreme, temelječe na Linux-u, kot posledica razvoja, testiranja in certificiranja v zadnjih 15 letih, tvori jedro – centralno voden sistem kontrole zračnega prometa. Dodatni sistemi se implementirajo v letaliških stolpih po vsej Nemčiji. Več …

No Comments

Šole v Nemčiji sprejemajo odprtokodno oblačno e-učenje

Šole in višje strokovne šole v Kölnu, Aachnu, Essnu in drugih mestih uporabljajo oblačno in na odprtih standardih temelječo programsko opremo za e-učenje in sodelovanje. Oblačna storitev, Ucloud4schools, temelji na odprtokodni oblačni rešitvi NextCloud.

Storitev Ucloud4schools uporablja več kot 100 šol v mestu Köln in širši regiji. V Aachnu oblačno programsko opremo uporabljata že dve šoli, mestna uprava pa razmišlja v smeri, da bi bila programska oprema na voljo še ostalim. Več …

No Comments

Odprtokodni simulator človeškega telesa usposablja bodoče zdravnike

Po besedah Huga Talbota, koordinatorja konzorcija SOFA (Simulation Open Framework Architecture), vse več raziskovalnih centrov, organizacij in podjetij uporablja odprtokodni simulator človeškega telesa, ki je v pomoč pri usposabljanju bodočih zdravnikov in pri pripravah na medicinske posege. SOFA se že uporablja v Franciji, Nemčiji, Španiji, Italiji, Združenem kraljestvu, ZDA, Kanadi, Kitajski, Južni Koreji in na Japonskem.

Simulatorjeva programska oprema lahko združuje podatke o pacientu z namenom, da ustvari npr. simulacijo operacije pacientovega očesa ali jeter, nevrokirurškega posega ali da ustvari anatomske modele. »Kirurgi lahko s pomočjo simulacij načrtujejo najboljšo strategijo za posameznega pacienta«, pojasnjuje programer Talbot.

Delovanje simulatorja SOFA je g. Talbot prikazal na dogodku FOSDEM, največji konferenci odprtokodne programske opreme (free software) v Evropi, ki se je med 4. in 5. 2. 2017 odvijala v Bruslju. Več …

No Comments