Archive for category COKS

Windows podsistem za Linux postaja preprostejši

Ročno urejanje konfiguracijskih datotek bo nadomestilo klikanje v grafičnem vmesniku.

Od zaključka konference BUILD je minil teden dni, vendar ima Microsoft v rokavu še zadnjo napoved. Podsistem Windows za Linux (WSL) dobiva nekaj novih funkcij in bo kmalu ponujal poseben grafični vmesnik za bolj priročno prilagajanje nastavitev.

Dve funkciji, ki sta bili uvedeni v posodobitvi WSL septembra 2023 – AutoMemoryReclaim in dnsTunneling – zdaj prehajata iz poskusnega stanja v privzete, stabilne nastavitve. Funkcija autoMemoryReclaim je namenjena sprostitvi neuporabljenega pomnilnika iz rok WSL, kar lahko izboljša delovanje sistema med izvajanjem pomnilniško zahtevnih aplikacij v nekaterih sistemih. Funkcija dnsTunneling, kot pove že ime, izboljša združljivost WSL z omrežjem, saj privzeto omogoča tuneliranje DNS. Ta posodobitev uvaja tudi eksperimentalno nastavitev samodejnega vračanja prostora na disku, ki jo lahko omogočite z uporabo – wsl –manage –set-sparse <true/false>. Microsoft ob tej priložnosti opozarja uporabnike, da lahko eksperimentalni način zrcaljenja omrežja, ki je bil prvič predstavljen v posodobitvi septembra 2023, omogočite z – wslconfig nastavitvijo networkingMode=mirrored. Druge eksperimentalne funkcije, predstavljene v posodobitvi september 2023, kot je sparseVhd, so bile v začetku leta povišane na privzete nastavitve.

Še bolj zanimivo pa je, da se Microsoft pripravlja na uvedbo grafične aplikacije WSL Settings GUI. To vam prihrani ročno urejanje vsebine datoteke .wslconfig ali spreminjanje ukazne vrstice pri prilagajanju stvari, kot je poraba pomnilnika ali diska. Vse spremembe v datoteki .wslconfig se bodo takoj odrazile v aplikaciji WSL Settings GUI, tako da lahko še naprej delate stvari na star način, če vam je to ljubše.

Microsoft je tudi napovedal, da bo WSL podpiral novo funkcijo okolja v aplikaciji Dev Home, ki omogoča lažje upravljanje in zagon operacijskih sistemov za razvojne namene. Izvorna koda v nastajanju je trenutno na voljo na spletnem mestu GitHub. Za poslovne stranke je podpora WSL 2 v programu Microsoft Defender for Endpoint zdaj splošno na voljo. Upravljanje WSL prek Intune se prav tako uvaja kot javni predogled, Microsoft Entra Id pa bo v WSL prišel še letos.

Več…

No Comments

Winamp bo postal odprtokoden

Bo Winamp spet dosegel staro slavo? Lastniki bodo izvorno kodo dali na voljo javnosti, iščejo pa tudi soustvarjalce.

Avtorji oziroma trenutni lastniki izvorne kode legendarnega predvajalnika Winamp so v današnjem sporočilu za javnost zapisali, da bo izvorna koda programa Winamp za Windows na voljo javnosti od 24. septembra naprej. Podjetje hkrati vabi razvijalce z vsega sveta, da prispevajo svoje strokovno znanje, ideje in strast za nadaljnji razvoj te »ikonične programske opreme«.

Drugih podrobnosti, razen te, da bo izvorna koda na voljo javnosti, podjetje še ni razkrilo. Tako ne vemo na primer, pod katero licenco bo izdan končni izdelek. Izvršni direktor Alexandre Saboundjian pojasnjuje, da »Winamp ostaja lastnik programske opreme in se bo odločil, katere od inovacij bodo vključene v uradno različico«, kar pušča prostor za »viličenje« in/ali morebitne alternativne različice. Omenjeni izvršni direktor je tudi napovedal, da bo v začetku julija izdana nova različica mobilnega predvajalnika.

Več…

No Comments

V varnostna luknja v LibreOffice

Ranljivost je ocenjena z oceno visoka, zato je priporočena takojšnja posodobitev.

V odprtokodnem pisarniškem programskem paketu LibreOffice je bila najdena varnostna ranljivost. Napadalci lahko žrtve prelisičijo, da odprejo zlonamerno pripravljen dokument in kliknejo nanj, ter s tem vanje vnesejo zlonamerno programsko kodo. Razvijalci so v varnostnem poročilu opozorili, da pisarniška programska oprema podpira povezovanje skript z dogodki klika na grafiko. »Pri prizadetih različicah paketa LibreOffice obstajajo scenariji, v katerih se vgrajene skripte izvedejo brez opozorila, ko uporabniki kliknejo na dokument s takimi obdelovalniki klikov,« opisujejo težavo programerji (CVE-2024-3044, CVSS 8.8, tveganje »visoko«).

Kako ranljivost odpraviti? S posodobitvijo na različico 7.6.7 oziroma 24.2.3, ki sta že na voljo.

Več…

No Comments

Kitajci prikazali prvega »odprtokodnega humanoidnega robota«

Imenuje se Tiangong, visok je 1,63 metra, težak 43 kilogramov.

Vsi gibi robota so izvedeni električno, povratne informacije o sili zagotavljajo šestosni senzorji, vizualna zaznava poteka preko kamer, senzorjev 3D-vida ter drugih, »neopredeljenih« senzorjev. Obdelovalna zmogljivost naj bi znašala 550 bilijonov operacij na sekundo. V videoposnetku kitajske državne televizije CGTN je videti, kako se Tiangong premika po dveh nogah, svojo hojo in hitrost pa lahko prilagodi glede na teren, premika pa se lahko s hitrostjo  do 6 km/h.

Posebnost robota Tiangong je predvsem v tem, da gre za »državno robotsko platformo«, ki je, v nasprotju s komercialnimi podjetji za robotiko, večinoma odprtokodna. To pomeni, da lahko podjetja za robotiko in raziskovalne ustanove uporabijo robota kot podlago za lasten razvoj.

Več…

No Comments

Izšel je Ubuntu 24.04 LTS

Canonical je se je držal roka izdaje in pravočasno izdal Ubuntu 24.04. Kot običajno, različica LTS ponuja veliko razvoja, ne pa kaj zares prelomnega. Kar je dobro…

Canonical je izdal različico 24.04 LTS svoje distribucije Linuxa Ubuntu Linux. Ker gre za različico z dolgotrajno podporo (LTS – Long Term Support), so jo nestrpno pričakovali predvsem skrbniki sistemov. Kot je to običajno, različice LST izidejo nekaj kasneje kot »navadne«, namenjene običajnim uporabnikom. To pa zato, ker različice LTS ponujajo dolgotrajno podporo strankam, ki zanjo plačujejo posebej. V praksi to pomeni, da bodo popravki in kritične posodobitve običajnim uporabnikom na voljo pet let po izidu, za uporabnike Ubuntu Pro s plačljivim vzdrževanjem pa po novem kar 12 let. To pa so v in formacijskem svetu že kar svetopisemske razsežnosti…

Ena najbolj opaznih novosti za tiste uporabnike, ki dejansko uporabljajo Ubuntu in ne enega od okusov, kot sta Kubuntu s KDE ali Xubuntu z Xfce, je seveda GNOME 46. Ta se ponaša s številnimi praktičnimi funkcijami, kot sta spremenljiva hitrost osveževanja v sistemih z grafičnimi procesorji NVIDIA in bistveno izboljšana obvestila na namizju, na voljo pa je tudi pogovorni dialog za hitre nastavitve iz okolja GNOME. Na splošno programi, ki sodijo v namizje, s svojimi uporabniki komunicirajo precej bolje kot prej. Na primer orodja, kot je upravitelj datotek Nautilus, ki imajo v okolju GNOME 46 možnost prikazovanja lastnih obvestil, na primer ob zaključku postopka kopiranja.

Več…

No Comments

IBM nadaljuje z »oblačnimi« nakupi

Po družbah Red Hat in Apptio IBM z nakupom družbe HashiCorp še dodatno širi svojo mozaik podjetij za poslovanje v oblaku.

IBM za 6,4 milijarde ameriških dolarjev kupuje podjetje HashiCorp, ki je specializirano za orodja za poslovanje v oblaku. Tiskovna agencija Reuters je ob sklicevanju na notranje strokovnjake pred časom namignila, da bo naslednji IBM-ov milijardni prevzem 23. aprila 2024, zdaj pa je podjetje posel tudi uradno potrdilo.

IBM pravi, da želi z nakupom družbe HashiCorp ustvariti celovito celovito platformo hibridnega oblaka. HashiCorp prinaša ustrezne vire in znanja za izkoriščanje sinergijskih učinkov na dokazano rastočih področjih Red Hat, Watsonx, varnost podatkov, avtomatizacija IT in svetovanje. S tem IBM namiguje predvsem na storitve in orodja družbe HashiCorp, ki so pomembna za poslovanje v oblaku, zlasti Terraform in Vault. Terraform je eno najbolj razširjenih orodij za infrastrukturo kot kodo, ki se lahko uporablja za samodejno ustvarjanje, upravljanje in odstranjevanje strežniške in omrežne infrastrukture – ne glede na dejansko infrastrukturo pod njo. Bo pa Veliki modri moral razmisliti, kaj s potezo, s katero je HashiCorp lani povzročil veliko nemira v odprtokodnem taboru, ko je spremenil smer licence v Business Source License (BSL) 1.1.

Več…

No Comments

Audacity 3.5

Zvočno orodje Audacity v novi različici ponuja tudi prepoznavo tempa, časovno raztezanje ter brezizgubno sprememba višine tona.

Razvijalci priljubljenega zvočnega orodja Audacity so izdali različico 3.5, ki ponuja nekaj novih funkcij in popravkov napak. V seznamu sprememb za različico Audacity 3.5 je razvojna ekipa programa zapisala, da orodje zdaj podpira shranjevanje v oblak na portalu audio.com, kar naj bi uporabnikom omogočilo delo z vsemi napravami, skupno rabo vsebine in sodelovanje,  če gre kaj narobe, pa je mogoče preprosto obnoviti prejšnjo različico.

Razvijalci pojasnjujejo tudi, da lahko Audacity zdaj samodejno prepozna tempo uvoženih zvočnih vzorcev in zank (loops) ter jih po želji prilagodi želenemu tempu. Analiza se izvede s pomočjo analize zvoka in metapodatkov, ki jih vsebujejo datoteke. Če se ne želite zanašati na samodejno prepoznavanje hitrosti s pomočjo analize zvoka, lahko zanke pripravite tako, da kjer koli v imenu datoteke nastavite oznako tempa Acidizer ali zapišete hitrost na primer v obliki »123 bpm«.

Po besedah programerjev je nova funkcija tudi nedestruktivni premik višine tona, ki ga lahko uporabite tako, da držite pritisnjeno tipko Alt in hkrati pritisnete tipki za dvig ali spust. Do nje lahko dostopate tudi prek prelivnega menija za tremi pikami »…« neposredno na zvočnem posnetku in izbiro "Višina tona in hitrost …". S puščico, ki kaže navzgor ali navzdol, in številko ob njej program Audacity prikaže, za koliko je bila višina zvoka premaknjena. Funkcija ima možnost "Optimiziraj za glas …", ki je namenjena ohranjanju oblike med premikom višine.

Več…

No Comments

Kako se znajti v svetu odprte kode

Zanimiv vodič skozi odprtokodne licence za ustvarjalce, uporabnike in vse tiste, ki ste že ali bi še radi »zagrizli v odprtokodno življenje«…

Odprtokodnost neke programske opreme si nekateri predstavljajo kot nekaj, kart je mogoče uporabljati in spreminjati brez omejitev. A ni tako. Tudi v odprtokodnem svetu vladajo pravila, ki se jih je potrebno držati. Ta pravila so, tako kot pri plačljivih programih, zapisana v licencah oziroma licenčnih pogojih, kakšni so ti pogoji, pa določa ustvarjalec v skladu z nameni ustvarjalcev in skupnosti sodelujočih, saj vpliva na vidike, kot so uporaba, komercializacija, distribucija in drugi atributi projekta. A tudi proizvajalci oziroma razvijalci, se morajo pri določanju teh pogojev držati določeni pravil.

Teh pravil je kar nekaj in ker je tudi njihovih tvorcev kar nekaj, včasih pride do zmešnjave. Pravila namreč na eni strani določa oziroma koordinira Open Source Initiative (OSI), ki ima izdelan seznam več kot sto različnih licenc, potem je tu še Free Software Foundation, ki je malce bolj liberalen, pa še kdo bi se našel. In da bo zmešnjava še večja, se vse te licence s časom seveda spreminjajo in prilagajajo aktualnim potrebam, to pa pomeni, da je potrebno biti na tekočem.

Sliši se grozno, a ni tako hudo. Za razvijalce je najtežji prvi korak, v katerem se odločajo, pod katero licenco bodo izdali svoj izdelek, za uporabnike pa so omejitve več ali manj pomembne le v primeru, ko kodo prilagajajo svojem namenu oziroma vključujejo v svoje projekte. No, da bi bilo težav manj, vsake toliko izide kak vodič skozi odprtokodne licence in eden novejših je ta, ki so ga sestavili avtorji spletne strani The New Stack. Oglejte si ga, saj je dokaj zgoščen in opremljen z več ali manj vsemi potrebnimi povezavami.

Več…

No Comments

Odprto robotsko okolje

Odprta platforma za umetno inteligenco Hugging Face začenja svoj naslednji ambiciozni projekt: odprto okolje za robotiko.

Razvil ga bo znanstvenik Remi Cadene, kot je sporočil prek X (prej Twitter). Cadene je pred tem delal pri Tesli pri razvoju avtopilota in humanoidnega vsestranskega robota Optimus. Njegovo znanstveno delo se osredotoča na mehanizme, na katerih temelji inteligenca, in zlasti na reprodukcijo človeškega vedenja s pomočjo umetnih nevronskih mrež. V ta namen raziskuje nove arhitekture, metode učenja, teoretične okvire in zlasti pristope za razlago rezultatov in procesov odločanja sistemov umetne inteligence.

Podjetje Hugging Face je že razpisalo novo delovno mesto za nov projekt: iščejo inženirje robotike, ki bodo razvili poceni robotski sistem na podlagi odprte kode in globokega učenja. Njihove naloge bodo vključevale razvoj algoritmov za načrtovanje in nadzor gibanja ter zaznavanje in navigacijo.

Od svoje ustanovitve leta 2016 je Huggingface postal platforma par excellence za razvoj, izmenjavo in primerjalno analizo odprtih sistemov strojnega učenja. Infrastrukturo upravlja istoimensko francosko-ameriško podjetje. Pomembna storitev je knjižnica Transformers, ki uporabnikom sistema Huggingface zagotavlja odprtokodne implementacije modelov za slikovne, besedilne in zvočne naloge. Leta 2021 je podjetje Huggingface sprožilo pobudo BigScience za razvoj odprtokodnega modela LLM (Large Language Model) kot protiuteži lastniškim jezikovnim umetnim inteligencam podjetij OpenAI, Meta in Google. Leto pozneje je mreža neodvisnih raziskovalcev in manjših podjetij predstavila model BLOOM s 176 milijardami parametrov.

S svojim načrtovanim projektom robotike je podjetje Hugging Face naredilo logičen naslednji korak. Strojno usposobljeni sistemi namreč postajajo vse bolj multimodalni, kar pomeni, da hkrati obdelujejo vse več vrst vhodnih podatkov in jih prikazujejo na različne načine. Trenutno večinoma združujejo slike in besedilo, vendar se v usposabljanje multimodalnih modelov vse pogosteje vključujejo tudi avdio, video in senzorski podatki. Osrednji gradniki multimodalnih umetnih inteligenc so veliki jezikovni modeli, kot sta GPT ali LLaMA, saj so že ponotranjili precej obsežno znanje o svetu in ga pogosto znajo presenetljivo dobro uporabiti. Zato se z modeli LLMA vse pogosteje eksperimentira v robotiki, na primer za prevajanje kratkih navodil uporabnikov v podrobne zaporedne načrte za robote.

Več…

No Comments

Ubuntu Pro – dvanajst let podpore za različice LTS

Poslovni uporabniki operacijskega sistema Ubuntu lahko za dve dodatni leti podaljšajo podporo za različice LTS in to od 14.04 naprej.

Canonical zdaj ponuja dvanajstletno podporo za Ubuntu kot plačljivo razširitev licenc Pro. Ponudba je namenjena različicam LTS (Long Term Support) operacijskega sistema Linux, ki so standardno podprte pet let, kot del Ubuntu Pro pa deset let. Podjetja lahko zdaj prejmejo dve dodatni leti.

Poteza ni naključna: podpora za Ubuntu 14.04 LTS se bo končala ta mesec, uporabniki Ubuntu Pro pa jo bodo po želji lahko podaljšali, enako pa velja tudi za vse naslednje različice.

In kaj vključuje dodatna podpora? Pomembne varnostne posodobitve paketov iz glavnega in univerzalnega skladišča, ki vključujejo CVE z oznakami kritična, visoka in srednja, na voljo pa je tudi podpora Canonical Support po telefonu in prek kuponov (tickets).

Toda zakaj bi Canonical svoje stranke spodbujal, da še naprej uporabljajo tako star operacijski sistem, kot je Ubuntu 14.04? V napovedi omenjene novosti je izrecno poudarjeno, da sta dodatni dve leti namenjeni predvsem zagotavljanju varnosti v času tranzicije oziroma nadgradnje sistema in programske opreme.

Več…

No Comments