Archive for maj, 2020

Ovržena pomembna patentna tožba proti GNOME

Eden od tako imenovanih patentnih trolov od sedaj naprej ne bo več nadlegoval GNOME Foundation.

Patentni troli so podjetja, ki sama večinoma ne proizvajajo ničesar ampak živijo od tega, da tožijo druga podjetja za kršenje patentnih pravic, ki so si jih pridobili. In pogosto gre za nerazumne, celo neumno visoke zneske. Eno takšnih podjetij je tudi Rothschild Patent Imaging (RPI), ki je v zadnjih šestih letih vložilo 714 takšnih tožb in ene od njih je bil lansko leto deležen tudi GNOME Foundation. Razlog – domnevno kršenje patenta, ki na ameriškem patentnem uradu nosi številko 9,936,086, gre pa za »sisteme in metode brezžične distribucije slik«, točneje za odprtokodni organizator slik Shotwell.

A so se očitno opekli. Odvetniška družba, ki je brezplačno zastopala GNOME Foundation je dosegla, da je RPI od tožbe odstopil, poleg tega pa pristal, da tudi v prihodnosti, ne proti GNOME Foundation, ne proti kateremukoli drugemu podjetju, ne bo vlagal patentnih tožb za programsko opremo, ki jo pokriva obstoječa licenca OSI (Open Source Initiative).

Več…

No Comments

Z brisanjem nekaj vrstic do »občutno manjše porabe«

Včasih so rešitve težav lahko zelo preproste. Recimo z brisanjem nekaj vrstic izvorne kode jedra Linuxa.

Active State Power Management (ASPM) je izboljšava tehnologije PCIe (Peripheral Component Interconnect Express), ki lahko privarčuje veliko energije s tem, da napravo, priključeno na ta vmesnik, postavi v stanje mirovanja. Seveda ASPM podpira tudi Linux, a zaradi spregledanega hrošča, nastalega pred dvanajstimi leti, ne najbolj optimalno.

Podrobnosti si lahko preberete na tem naslovu, tukaj pa le nekaj o rešitvi. Ta je dokaj preprosta, saj je potrebno v izvorni kodi odstraniti le deset vrstic kode. Pravzaprav šest, saj so preostale štiri komentarji. In to je menda dovolj, za »občutno manjšo porabo« pri sistemih, ki uporabljajo pretvornik (bridge) med PCIe in PCI.

Uporabniki bodo popravljeno jedro dobili z izidom jedra 5.8, ki bo izšel prihodnji mesec, glede na to, da se omenjeni pretvornik nahaja v mnogih strežnikih, delovnih postajah in še kje, pa bo zagotovo našel mesto tudi v prejšnjih stabilnih različicah.

Več…

No Comments

Red Hat Enterprise Linux 8.2 prinaša veliko izboljšav

Red Hat je objavil dostopnost svojega Red Hat Enterprise Linux (RHEL) 8.2, ki prinaša veliko izboljšav tako za končne uporabnike kot razvijalce.

Red Hatov Summit 2020 je letos imel še pripono Virtual Experience, saj se je zaradi znanih razmer dogajal virtualno, kaj vse se je dogajalo, pa si lahko ogledate na tej povezavi. Eden od ključnih izdelkov, predstavljenih na konferenci je bil seveda Red Hat Enterprise Linux (RHEL) 8.2. Ta je z dogodkom postal dostopen uporabnikom v polni različici, prinaša pa celo vrsto izboljšav. Te so sicer bile znane že v različicah beta in velika večina se jih je »obdržala« tudi v končni različici. Pa jih nekaj naštejmo:

  • poenostavljeno upravljanje, namestitev in nadgradnje,
  • prilagodljiva varnost,
  • prijava s spletno konzolo,
  • izboljšana razvojna podpora in nabor orodij za razvijalce…

Podrobnosti lahko najdete tukaj.

No Comments