Archive for avgust, 2022

Z novimi optimizacijami Linux dohaja in prehiteva Windows…

… in tudi v prihodnje bo tako.

Na dogodku Architecture Day 2021, ko je Intel predstavil glavne podrobnosti zasnove arhitekture procesorjev Alder Lake, je podjetje navedlo, da je operacijski sistem Windows 11 optimiziran tako, da najbolje izkorišča hibridno arhitekturo Alder Lake Performance Hybrid in novo tehnologijo Thread Director, ki pomaga pri načrtovanju opravil v operacijskem sistemu Windows 11.

Po tej napovedi je bilo novembra 2021 opravljeno testiranje, ki je pokazalo, da je operacijski sistem Windows 11 zaradi posebnih optimizacij, vgrajenih v Microsoftov novi operacijski sistem, zlahka premagal operacijski sistem Linux. Pravzaprav je premagal tudi Windows 10, tudi če je uporabljal starejši procesor Lakefield.

V avgustu 2022 so stvari videti precej drugače kot prej. Linux je bil od takrat še dodatno optimiziran, »pod pokrovom« pa so bile izvedene spremembe, ki so krepko zmanjšale zaostanek za operacijskim sistemom Windows 11. Najnovejši test v Ubuntuju z uporabo različice jedra Linuxa 5.18 je pokazal, da je jedro Alder Lake-S Core 19-12900K komaj kaj slabše kot v primerjavi s sistemom Windows 11.

A tu se stvar ni končala. V novem popravku, ki ga je pripravil Intelov inženir za Linux Ricardo Neri, bodo uvedene dodatne optimizacije, ki bodo izboljšale razporejanje opravil med večjimi jedri P (zmogljiva jedra) in jedri Bug E- (učinkovita jedra) in s tem Linux »potisnile« pred Windows 11.

Novi popravki pa ne bodo koristni le za serijo Alder Lake. Enako zasnovo, ki temelji na hibridni zmogljivosti, bodo uporabljali tudi vsi Intelovi procesorji 13. generacije Raptor Lake in 14. generacije Meteor Lake, kar pomeni, da v prihodnosti do velikih sprememb med operacijskimi sistemi sploh ne bo prihajalo.

Več

No Comments

Kaj prinaša LibreOffice 7.4?

Nova različica odprtokodnega pisarniškega paketa prinaša nekaj zanimivih novosti.

Če ste ljubitelj temnih načinov delovanja in ste uporabniki Windows 10 ali 11, boste verjetno veseli, saj novi LibreOffice 7.4 nudi tudi to. Zakaj le v Windows? Ker je zadeva še v poskusni fazi in če se bo obnesla, bo na voljo tudi drugim. Vpeljava namreč ni najbolj preprosta, saj je potrebno ustrezno predelati tudi ikone. Zaenkrat so le temo Colibre v Windows, druge pa pridejo na vrsto kasneje.

Vse novosti pa seveda niso le kozmetične. Podrobnejši opis lahko najdete na tej povezavi, na tem mestu le nekaj najzanimivejših. Writerju so dodani popravki deljenja besed, kjer je po novem mogoče preprečiti deljenje zadnje besede odstavka in določiti širino območja, ki jo Writer upošteva pri deljenju. Novi Calc prinaša možnosti mini grafikonov oziroma grafikonov v celici, kot jih ponuja Excel in so se izkazali za dokaj uporabne, po novem je mogoč prikaz indikatorja skritih vrstic oziroma stolpcev, kar tudi pride prav, kar nekaj pa je, kot ob vsaki novi izdaji, narejenega tudi na uvozno/izvoznih filtrih.

Več…

No Comments

Tudi Nvidia končno odprtokodna

Nvidiia bo z gonilnikom R515 končno uslišala želje uporabnikov in bo, tako kot sta to že pred časom storila AMD in Intel, ponudila tudi izvorno kodo. Razvijalci bodo tako lahko dobili vpogled v kodiranje gonilnika in ga tako lažje prilagodili različnim potrebam, česar bodo veseli predvsem igralci iger.

To, da Nvidia svojih gonilnikov ni »odpirala« ne pomeni, da jih za Linux ni bilo. Bili so in to dokaj ažurni, tako da so bile njihove grafične kartice povsem uporabne tudi v odprotkodnih operacijskih sistemih. Zakaj torej R515? Kaj bo rta spremenil? Vodilni pri Nvidii so seveda spremljali, kaj počne konkurenca in ugotovili, da ji je odločitev o odprtokodnih gonilnikih prinesla koristi, predvsem kar zadeva zanesljivost, zato se »Linuxaši« raje odločajo za AMD-jeve ali Intelove grafične kartice. In ker ta trg ni majhen, Nvidia pa velik grafični igralec, je odločitev dokaj logična.

Več…

No Comments