Z novimi optimizacijami Linux dohaja in prehiteva Windows…


… in tudi v prihodnje bo tako.

Na dogodku Architecture Day 2021, ko je Intel predstavil glavne podrobnosti zasnove arhitekture procesorjev Alder Lake, je podjetje navedlo, da je operacijski sistem Windows 11 optimiziran tako, da najbolje izkorišča hibridno arhitekturo Alder Lake Performance Hybrid in novo tehnologijo Thread Director, ki pomaga pri načrtovanju opravil v operacijskem sistemu Windows 11.

Po tej napovedi je bilo novembra 2021 opravljeno testiranje, ki je pokazalo, da je operacijski sistem Windows 11 zaradi posebnih optimizacij, vgrajenih v Microsoftov novi operacijski sistem, zlahka premagal operacijski sistem Linux. Pravzaprav je premagal tudi Windows 10, tudi če je uporabljal starejši procesor Lakefield.

V avgustu 2022 so stvari videti precej drugače kot prej. Linux je bil od takrat še dodatno optimiziran, »pod pokrovom« pa so bile izvedene spremembe, ki so krepko zmanjšale zaostanek za operacijskim sistemom Windows 11. Najnovejši test v Ubuntuju z uporabo različice jedra Linuxa 5.18 je pokazal, da je jedro Alder Lake-S Core 19-12900K komaj kaj slabše kot v primerjavi s sistemom Windows 11.

A tu se stvar ni končala. V novem popravku, ki ga je pripravil Intelov inženir za Linux Ricardo Neri, bodo uvedene dodatne optimizacije, ki bodo izboljšale razporejanje opravil med večjimi jedri P (zmogljiva jedra) in jedri Bug E- (učinkovita jedra) in s tem Linux »potisnile« pred Windows 11.

Novi popravki pa ne bodo koristni le za serijo Alder Lake. Enako zasnovo, ki temelji na hibridni zmogljivosti, bodo uporabljali tudi vsi Intelovi procesorji 13. generacije Raptor Lake in 14. generacije Meteor Lake, kar pomeni, da v prihodnosti do velikih sprememb med operacijskimi sistemi sploh ne bo prihajalo.

Več

Comments are closed.