Igralno kopiranje


Zakaj se ne bi med kopiranjem kar v oknu napredka igrali legendarne igre…

Ena od stvari, ki jih imate pri delu z računalnikom zagotovo »najraje«, je tisto okno napredka pri kopiranju datotek. Če je teh veliko in/ali so velike vse skupaj traja precej časa, okence na zaslonu pa nam čez čas zaradi neučakanosti prične iti na živce, če zraven na računalniku počnemo še kaj, pa se čas kopiranja še bolj podaljša.

Da bi vse skupaj nekako omilil, je nek uporabnik prišel na genialno idejo. Izdelal je igrico Copy Dialog Lunar Lander, ki jo je mogoče igrati kar v okencu napredka kopiranja v Windows. In za kaj gre v igri? Starejši uporabniki računalnikov se mogoče še spomnite Lunar Landerja, preproste igrice, v kateri je bilo treba s krmiljenjem potisnih motorjev pristati na Luni. Prva grafična različica je bila izdelana leta 1973, kasneje je našla pot na prve namizne računalnike ZX Spectrum in konkurenco/naslednike, potem pa počasi zamrla, ker je bila preveč preprosta in za sodoben razmere dolgočasna.

No, Copy Dialog Lunar Lander je točno ta igrica, ki pa teče v oknu kopiranja. Lunino površino predstavlja graf hitrosti kopiranja, lunarni modul pa krmilite s pomočjo smernih tipk. Z njimi uravnavate smer in potisno moč motorjev, poleg uravnavanja ravnotežne lege pa morate paziti tudi na količino goriva, kar z drugimi besedami pomeni, da morate pristati čim hitreje. Pri vsem skupaj je zanimivo tudi to, da ima igra različne težavnostne stopnje, ki so odvisne od hitrosti kopiranja oziroma konstantnosti podatkovnega toka. Če kopirate recimo iz diska SSD na disk SSD in je hitrost kopiranja konstantna, bo pristajalna površina ravna, če kopirate na kak ključek USB 2.0 in se v sistemu hkrati še kaj dogaja, pa bo grafikon kopiranja, ki predstavlja pristajalno površino, precej neraven in pristajanje bo precej težje.

Igra je odprtokodna, brezplačna in je ni potrebno posebej nameščati. Snamete jo z GitHuba, »odzipate« v želeno mapo in zaženete. Windows se bo sicer »zbunil«, ker kot tak ne mara najbolj iger in programov, ki niso nameščeni preko Trgovine, a brez skrbi, program je preveril Virustotal. ▪

Comments are closed.