Audacity 3.5


Zvočno orodje Audacity v novi različici ponuja tudi prepoznavo tempa, časovno raztezanje ter brezizgubno sprememba višine tona.

Razvijalci priljubljenega zvočnega orodja Audacity so izdali različico 3.5, ki ponuja nekaj novih funkcij in popravkov napak. V seznamu sprememb za različico Audacity 3.5 je razvojna ekipa programa zapisala, da orodje zdaj podpira shranjevanje v oblak na portalu audio.com, kar naj bi uporabnikom omogočilo delo z vsemi napravami, skupno rabo vsebine in sodelovanje,  če gre kaj narobe, pa je mogoče preprosto obnoviti prejšnjo različico.

Razvijalci pojasnjujejo tudi, da lahko Audacity zdaj samodejno prepozna tempo uvoženih zvočnih vzorcev in zank (loops) ter jih po želji prilagodi želenemu tempu. Analiza se izvede s pomočjo analize zvoka in metapodatkov, ki jih vsebujejo datoteke. Če se ne želite zanašati na samodejno prepoznavanje hitrosti s pomočjo analize zvoka, lahko zanke pripravite tako, da kjer koli v imenu datoteke nastavite oznako tempa Acidizer ali zapišete hitrost na primer v obliki »123 bpm«.

Po besedah programerjev je nova funkcija tudi nedestruktivni premik višine tona, ki ga lahko uporabite tako, da držite pritisnjeno tipko Alt in hkrati pritisnete tipki za dvig ali spust. Do nje lahko dostopate tudi prek prelivnega menija za tremi pikami »…« neposredno na zvočnem posnetku in izbiro "Višina tona in hitrost …". S puščico, ki kaže navzgor ali navzdol, in številko ob njej program Audacity prikaže, za koliko je bila višina zvoka premaknjena. Funkcija ima možnost "Optimiziraj za glas …", ki je namenjena ohranjanju oblike med premikom višine.

Več…

Comments are closed.