Kako se znajti v svetu odprte kode


Zanimiv vodič skozi odprtokodne licence za ustvarjalce, uporabnike in vse tiste, ki ste že ali bi še radi »zagrizli v odprtokodno življenje«…

Odprtokodnost neke programske opreme si nekateri predstavljajo kot nekaj, kart je mogoče uporabljati in spreminjati brez omejitev. A ni tako. Tudi v odprtokodnem svetu vladajo pravila, ki se jih je potrebno držati. Ta pravila so, tako kot pri plačljivih programih, zapisana v licencah oziroma licenčnih pogojih, kakšni so ti pogoji, pa določa ustvarjalec v skladu z nameni ustvarjalcev in skupnosti sodelujočih, saj vpliva na vidike, kot so uporaba, komercializacija, distribucija in drugi atributi projekta. A tudi proizvajalci oziroma razvijalci, se morajo pri določanju teh pogojev držati določeni pravil.

Teh pravil je kar nekaj in ker je tudi njihovih tvorcev kar nekaj, včasih pride do zmešnjave. Pravila namreč na eni strani določa oziroma koordinira Open Source Initiative (OSI), ki ima izdelan seznam več kot sto različnih licenc, potem je tu še Free Software Foundation, ki je malce bolj liberalen, pa še kdo bi se našel. In da bo zmešnjava še večja, se vse te licence s časom seveda spreminjajo in prilagajajo aktualnim potrebam, to pa pomeni, da je potrebno biti na tekočem.

Sliši se grozno, a ni tako hudo. Za razvijalce je najtežji prvi korak, v katerem se odločajo, pod katero licenco bodo izdali svoj izdelek, za uporabnike pa so omejitve več ali manj pomembne le v primeru, ko kodo prilagajajo svojem namenu oziroma vključujejo v svoje projekte. No, da bi bilo težav manj, vsake toliko izide kak vodič skozi odprtokodne licence in eden novejših je ta, ki so ga sestavili avtorji spletne strani The New Stack. Oglejte si ga, saj je dokaj zgoščen in opremljen z več ali manj vsemi potrebnimi povezavami.

Več…

Comments are closed.