Microsoft ima vedno raje Linux


Microsoft je v zadnjih letih krepko spremenil svoje mnenje o Microsoftu. Od smrtnega sovražnika se je spremenil v njegovega zaveznika. Ne stoodstotnega, a vendarle zaveznika.

Da bodo v Redmondu kdaj "objeli" odprtokodno idejo se je pred nekaj leti zdelo nekaj nepojmljivega. A časi se spreminjajo, zarečenega kruha se vedno več poje in Microsoft je postal eden večjih podpornikov Linuxa, kar se kaže na različne načine. Eden najpomembnejših je seveda ta, da je v operacijski sistem Windows dodal orodje, kot je Windows Subsystem for Linux (WSL), ki uporabnikom omogoča zagon linuxovega Terminala. A to je samo začetek. V kratkem bomo namreč dobili tudi možnost zagona linuxovih aplikacij znotraj Windows v grafični obliki. In stvari so, sodeč po tvitu Microsoftovega programskega vodje Craga Loewena, že dokaj daleč. V čivku je pokazal, kako je (bo) znotraj WSL preko Terminala mogoče zagnati program za delo z datotekami Nautilus in grafični program Gimp.

Povezava med Microsoftom in Linuxom pa ni le v smeri delovanja aplikacij za Linux v okolju Windows ampak tudi obratno. V kratkem, menda že v začetku oktobra, naj bi namreč dobili prvi predogled spletne brskalnika Edge za Linux.

Več…

Comments are closed.