Hollywoodske fotoanimacije tudi doma


Da je neka animacija nastala z zaporednim fotografiranjem lahko vidimo že od daleč. Tudi če je narejena po hollywoodskih standardih. Res?

Fotoanimacije ali angleško stop-motion animation je nekaj, kar nas spremlja že desetletja. Gre za način animacije, pri katerem se ustvari vtis gibanja likov tako, da se posname veliko zaporednih fotografij, na vsaki od njih pa je položaj teh likov malce drugačen.

Metoda je sicer uporabna, a dokaj zamudna, predvsem pa zahteva veliko natančnost, zato takšne animacije običajno ne presegajo 15 slik v sekundi, kar se seveda vidi. Da gre za fotoanimacijo običajno  vidimo že »iz letala«.

A ni nujno, da je tako. Kitajski in ameriški znanstveniki so, skupaj z Googlom izdelali sistem umetne inteligence, ki obstoječim posnetkom doda »manjkajoče« slike tako, da je gibanje videti popolnoma tekoče, brez vidnih artefaktov in, kar je bil do sedaj največji problem, s kakovostnim zaznavanjem globinske slike. Da so veliko delali prav na slednjem pove že ime metode – Depth-Aware video interpolation (DAIN) oziroma video interpolacija z zaznavanjem globine.

Pri vsem skupaj pa je zanimivo še nekaj. DAIN je odprtokoden projekt, tako da si lahko program snamete in uporabljate brezplačno, na voljo pa je seveda tudi njegova izvorna koda.

Več…

Comments are closed.