Naša prihodnost v oblaku je odvisna od odprtokodnih vezij!


Zadnje dogajanje, povezano s hrošči Meltdown in Spectre, ki sta pokazala na zelo resne varnostne luknje v Intelovih, AMD-jevih in procesorjih ARM kaže na to, da se bo razvoj polprevodniških procesorjev moral v kratkem korenito spremeniti in iti po enakih korakih kot programska oprema – v smer odprte kode.

Hrošča, nekateri primerjajo z genetsko boleznijo, ki je ni mogoče ozdraviti drugače kot z izumrtjem celotne vrste, v tem primeru celotne procesorske arhitekture x86, nastale v zadnjih dvajsetih letih. Kaj pa do takrat? Očitno nam še nekaj let ne preostane drugega kot uporabiti improvizirane programske rešitve, ki nam jih bodo servirali proizvajalci.

In kako zagotoviti, da se tudi v prihodnosti ne bo zgodilo kaj podobnega? Podobno kot programska oprema vedno bolj temelji na odprti kodi, bo tudi strojna oprema morala preiti na podobno filozofijo. Druge varne rešitve ni…  Bodo torej Intel, AMD in druščina šli po sledeh Microsofta, ki zase zadnja leta trdi, da ni podjetje, ki razvija operacijski sistem Windows ampak predvsem rešitve v oblaku (Azure/Office 365) in piše programe tako za Windows, kot tudi za Linux, iOS in Android? Skoraj zagotovo…

Več…

Comments are closed.