X11 se očitno dokončno poslavlja


Ekipa, ki stoji za namiznim okoljem GNOME, napoveduje ukinitev podpore za X.Org, da bi se lahko osredotočila na sistem Wayland. Presenečenje? Ne.

V tej zahtevi za združitev je razvojna ekipa okolja GNOME pravi, da je to prvi korak k odpravi X11. V tej fazi bo datoteka gnome-xorg.desktop odstranjena, a bo funkcionalnost X11 še vedno prisotna in jo bo mogoče vzpostaviti s ponovno namestitvijo datoteke na ustrezno mesto (v tej fazi se odstrani le ena osemvrstična besedilna datoteka, ki jo je mogoče dodati nazaj, če želi uporabnik še naprej uporabljati X11). V naslednjem ciklu naj bi se odstranila tudi preostala koda posamezne seje X11, nato pa tudi popolna odstranitev kode, ki naj bi se zgodila nekje do konca prihodnjega leta.

Glede na to, da je X11 z nami že lep čas, se zdi odločitev malce čudna, a ni tako. Prav nasprotno – X11 se v zadnjih nekaj letih vse manj preizkuša, razvoj sistema Wayland, ki je veliko bolj varen kot X11 in ponuja funkcije, ki so primernejše za sodobne zaslone in vmesnike, pa se nadaljuje s polno paro.

Več…

Comments are closed.