Kako namestiti Linux? Vprašajte Microsoft!


Microsoft je trdil, da je »Linux rakasto tkivo programske opreme«… Nič več. Zdaj ga ima tako rad, da celo objavlja navodila za namestitev.

Tisti, ki ste/smo malce bolj »izkušeni« na področju informatike se ob takšnih novicah verjetno praskate po glavi. Dogaja se namreč to, za kar bi si mislili, da se nikoli ne bo zgodilo. Ne le, da Microsoft nima več nič proti Linuxu, celo vedno bolj ga ima rad. In to do te mere, da objavlja navodila, kako ga lahko uporabniki namestijo.

V spletnem prispevku, objavljenem konec septembra, priporočajo tri načine za namestitev – prek lastnega podsistema Windows Subsystem for Linux (WSL), virtualizacije v oblaku ali »bare metal«, tj. neposredne namestitve v računalnik. Microsoft svetuje uporabnikom iz okolja Windows, ki želijo narediti prve korake v Linuxu, da uporabijo WSL, katerega različica 2 predstavlja virtualizacijsko okolje za Linux. Za poslovne uporabnike priporočajo virtualizacijo prek storitve Azure, tisti, ki želijo Linux kot svoj primarni operacijski sistem in so se pripravljeni odpovedati tudi nekaterim orodjem sistema Windows, pa lahko posežejo po ključku USB, nanj kopirajo sliko Linuxa in nadaljujejo z namestitvijo. Priročnik zajema bistvene korake za namestitev, daje nekaj napotkov za izbiro distribucije, namestitev in prve korake po njej.

Več…

Comments are closed.