YouTube-dl je nazaj


GitHub je ugotovil, da pritožba glasbenih založnikov ni utemeljena.

Konec oktobra je Microsoft na zahtevo RIAA, torej Združenja ameriške glasbene industrije, z GitHuba odstranil odprtokodno orodje YouTuibe-dl, ki omogoča prenos YouTube (pa ne le YouTube) videoposnetkov na lokalni računalnik. Zakaj je združenje RIAA to zahtevalo? Razlog je star toliko, kot je star svetovni splet – zato, ker omogoča nelegalno prenašanja avtorsko zaščitene vsebine oziroma gre za orodje, ki pomaga zaobiti zaščitne ukrepe.

Razvijalci orodja pritožbe seveda niso kar tako sprejeli. Organizacija Electronic Frontier Foundation (EFF) je pred dvema dnevoma v njihovem imenu na Microsoft naslovila pismo, v katerem razlaga, da YouTube-dl v svoji osnovi ni orodje, namenjeno piratstvu ampak ga od leta 2006, ko je nastalo, uporabljajo novinarji in borci za človekove pravice za shranjevanje pričevanj, učitelji za shranjevanje učnih vsebin, uporabniki YouTuba za rezervno kopiranje svojih posnetkov in uporabniki z vsega sveta, ki nimajo dovolj hitrih internetnih povezav, da bi si videoposnetke lahko ogledalo sproti, na drugi strani pa orodje ne dešifrira posnetkov, ki so bili šifriranih s komercialnimi orodji za zaščito avtorskih vsebin, kot je recimo Widevine, ki ga med drugim uporablja tudi Netflix.

Argumenti, ki jih je navedla EFF, so očitno prepričali odločevalce pri Microsoftu in program je nazaj. Še več – da se kaj podobnega ne bi ponovno zgodilo, bo od zdaj naprej skupina Microsoftovih pravnih in tehničnih strokovnjakov vsako tovrstno pritožbo najprej temeljito preučila, v primeru nejasnosti pa stopila na stran razvijalcev. V ta namen so ustanovili tudi poseben sklad, namenjen pravni pomoči razvijalcem v tovrstnih primerih, vanj pa takoj vložili milijon dolarjev.

Več…

Comments are closed.