Prihaja Linux 5.0


Linus Torvalds je prejšnji teden napovedal, da je Lunux 5.0 tik pred vrati. Bo nekaj posebnega? Menda niti ne…

Nekako smo pričakovali, da bo Linus Torvalds v svoji objavi na Linux Kernel Mailing List povedal, kaj bo v novi različici tako pomembnega, da si zasluži preskok iz 4.xy na 5.0. Iz programskega sveta smo navajeni, da takšni preskoki v imenu pomenijo tudi večje kakovostne ali funkcionalne vsebinske preskoke. A razlog je menda precej banalen: »Številčenje ni znak za nič posebej novega. Če že želite uradno razlago za odločitev je ta v tem, da mi je zmanjkalo prstov na rokah in nogah za štetje, zato bo različica 4.21 postala 5.0

No ja, nekaj več pa bi vseeno lahko bilo… Pa ni! Menda se bo »50 odstotkov sprememb nanašalo na gonilnike, 20 odstotkov na arhitekturno nadgradnjo, 10 odstotkov na orodja, preostalih 20 odstotkov pa bo šlo v rubriko Razno (dokumentacija, datotečni sistem, omrežna podpora, jedro…)«. Skratka nič izstopajočega.

Najbolj opazna nadgradnja bodo grafični gonilniki. To bodo vključevali podpro za AMD FreeSync NVIDIA RTX Turing in pa Raspberry Pi Touch Display. Posebej zanimiv je slednji, saj bodo razvijalcem, ki uporabljajo Raspberry Pi, omogočali izdelavo lastnih tablic ali pametnih informacijskih zaslonov. Kar zadeva grafiko bo nov sistem vseboval predelano pisavo pisave Terminus. Izboljšava se ne sliši nekaj hudo pomembnega, bo pa zanimiva zato, ker bo lepše berljiva na zaslonih z visoko ločljivostjo (4K in podobni).

Kar zadeva mreženje pa – WireGuard, dolgo pričakovano navidezno zasebno omrežje (VPN), ki naj bi prišlo v Linux, še vedno ni tako daleč. Torvalds ga sicer z vsem srcem »potiska naprej«, a še ni pripravljen za široko uporabo.

Kaj pa jedro Linuxa 5.0? Še ni dokončano, bilo pa naj bi do konca februarja ali začetka marca, to pa v praksi pomeni, da ga bomo v Fedori 30, Ubuntu 19.04 in drugih novih distribucijah dobili nekje aprila.

Več…

Comments are closed.