Prenova Thunderbirda


Mozilla v letošnjem letu načrtuje korenito prenovo svojega Thunderbirda. Končno…

Mozilla je seveda najbolj znana po svojem odprtokodnem brskalniku Firefox, ki je leta 2004 po zatonu Netscapovega Navigatorja, postal edina omembe vredna konkurenca Internet Explorerju. A Firefox ni edini izdelek, na katerem delajo sodelujoči v tej fundaciji. Drugi, sicer nekaj manj znan, a prav tako izredno pomemben, je odjemalec elektronske pošte Thunderbird.

Odjemalec oziroma program za delo z elektronsko pošto kot tak seveda ni tako »odmeven« kos programske opreme kot je brskalnik. Če ne drugega zato, ker ima kar nekaj dokaj uporabne konkurence tako v obliki spletne pošte, kot v obliki programov, ki jih dobimo skupaj z operacijskim sistemom. In zato je logično, da Mozilla Thinderbirda ni razvijala z enako vnemo kot Firefox. In posledica je seveda ta, da je z leti postal uporabniško precej zastarel, okoren in počasen. A še vedno zelo uporaben in v okoljih Windows pravzaprav edina pametna (in brezplačna) alternativa Outlooku.

A letos bodo menda »zapostavljanju« naredili konec. Ryan Sipes, vodja razvojne skupnosti Thunderbirda je v svojem blogu napovedal, da bo program deležen korenite prenove. Razvojno in koordinacijsko ekipo bodo kadrovsko krepko okrepili, naloge, ki se jih bodo lotili letos, pa vključujejo posodobitev uporabniškega vmesnika, njegovo pospešitev in korak v smeri večprocesnega delovanja, omogočanje šifriranih komunikacij, izboljšanje povezave s ponudniki spletne pošte, obogatitev sistema filtriranja pošte, nadgradnja koledarja in še kaj.

Nalog je kar nekaj in vseh zagotovo ne bomo deležni v eni sami nadgradnji. A vzpodbudno je že to, da so se končno odločili nekaj narediti.

Vir: T3tech.si preko Mozilla

Comments are closed.