Ne, ni Tom Cruise…


… je pa tale »deepfake« videti zelo blizu…

O tehnologiji tako imenovanih globokih ponaredkov, v katerih se v nekem videoposnetku obraz akterja zamenja z drugim, se zadnje čase zelo veliko govori. Rezultati sicer še niso na ravni, ko bi orodja omogočala preprosto zamenjavo ene osebe z drugo v nekem videoposnetku, a če nekdo zna, potem so izdelki lahko že zelo prepričljivi in »ponaredki« niso več tako očitni. Kot recimo tile, ki so objavljeni na TikTokovem računu deeptomcruise, kjer je oseba v videu zamenjana s, seveda, Tomom Cruisom.

Ko so se posnetki prvič pojavili v javnosti, so zaradi izredne prepričljivosti skoraj takoj postali »viralni«, tako da ima račun skoraj 600.000 sledilcev, vsi pa so se spraševali, kdo je avtor. Jasno je bilo le, da ne gre za pravega Toma Cruisa. No, zdaj vemo. Avtor posnetkov je belgijski specialisti za računalniške vizualne učinke Chris Ume, oseba v videoposnetkih pa je imitator Toma Cruisea Miles Fisher.

Ume se je povezal s Fisherjem zato, ker zna ta dokaj dobro povzeti govorico telesa omenjene hollywoodske zvezde, pa tudi malce podoben mu je, tako da spremembe, ki jih je moral narediti v posnetkih, niso bile tako »drastične«. Kljub temu pa za vsak posnetek potreboval po več tednov, pri tem pa uporabil odprtokodno orodje DeepFaceLab in kup tradicionalnih orodij za obdelavo videa in ustvarjenje posebnih učinkov.

https://youtu.be/wq-kmFCrF5Q

Projekt je zdaj končan, saj je Ume dosegle svoj cilj. Pravzaprav več ciljev – se zabavati, ozavestiti ljudi o tehnologiji globokih ponaredkov, pokazati, kaj zna in nasmejati ljudi. In očitno mu je uspelo. Uspelo pa mu je še nekaj – Tom Cruise je, potem ko je njegov »ponarejeni« račun dosegel tak uspeh, odprl tudi svoj, pravi račun…

Več…

Comments are closed.