OPERA 10.10 – brskalnik in WEB strežnik za vsako namizje


Opera je brskalnik, ki ima relativno majhen tržni delež, vendar pa ga številni uporabniki ne bi menjali za noben drugi brskalnik zaradi neskončnih možnosti nastavitev in prilagoditev željam uporabnikov.

Med tem ko vsi brskalniki navajajo da so hitrejši in varnejši od konkurence, kljub temu da testi ne pokažejo vedno takih rezultatov, se skozi uporabo kaže, da ni večjih razlik med njimi. Odkar je Microsoft kupil iskalnik Bing se je tehnološko celo internet Explorer 8 približal Firefoxu in Chromu, vse z namenom da bi uporabnike prepričali da namesto Googla uporabljajo Bing. Tak pristop je tudi obrodil svoje sadove saj Bing dosega že 10% tržni delež v ZDA.

Po nekaj mesecih stagnacije razvoja brskalnikov pa je ravno Opera tista, ki je naredila pomemben korak v prihodnost in prinesla svež veter. V brskalnik so vgradili strežnik, ki omogoča da lahko svoje datoteke delimo s prijatelji. Vsak od nas se je verjetno že srečal s problemom, kako poslati datoteko večjo od 20 MB preko spleta. Ponudniki e-pošte imajo še vedno omejitve glede velikosti datotek. Uporabniki Opere tega problema več nimajo.
Opera predstavlja Opera Unite. Z nekaj kliki odpremo svoj Opera Unite račun in s prijatelji delimo datoteke in od njih dostopamo od vsepovsod. Datotekam lahko po potrebi dodelimo tudi geslo.
opera

Za nekatere moteče dejstvo pa je, da Opera v svojem paketu ne ponuja Slovenščine. Vendar ker gre za odprto kodo lahko brskalnik prevede v Slovenščino kdorkoli želi in vključi slovenski jezik v prihodnje različice.

Novo Opero lahko dobite na tem naslovu:
http://www.opera.com/browser/download/

, ,

  1. #1 by Andrej on 18 januarja, 2010 - 11:14 pop

    Neuradni slovenski prevod Opere 10.10 je na voljo in sicer na moji strani: http://andrej.mernik.eu/razno/projekti/opera_v_slovenscini/

Comments are closed.