Canonical ni naprodaj


Ko je IBM nekaj tednov nazaj objavil, da prevzema Red Hat, so se nekateri začeli spraševali ali je sedaj na vrsti Canonical. Menda ne…

IBM-ov 34-milijardni prevzem Red Hata je največja prevzemna transakcija na področju programske opreme v zgodovini in drugi največji prevzem kakšnega tehnološkega podjetja. Večji je bil le 67 milijard dolarjev vreden posel, v katerem je Dell leta 2015 prevzel podjetje EMC. Ko se je novica malce »usedla« in ko se je ugotovilo, da je združitev še kako smiselna, se je strokovna javnost začela spraševati o prihodnosti drugih tovrstnih podjetij. Bo seda počasi naprodaj tudi SuSe? Canconical? Še kdo?

Bo besedah Marka Shuttlewortha, ustanovitelja Canonicala, to podjetje nima nobenih tovrstnih načrtov in da tudi on osebno o tem ne razmišlja, da ne potrebuje več denarja, kot ga ima, da »preveč ceni svojo neodvisnost«, še najpomembnejši razlog pa je, da ima za Canonical in Ubuntu vizijo, ki jo želi osebno uresničiti. Prevzem oziroma združitev s kom drugim, bi ta trenutek menda prišla v poštev le, če bi pomenila »pospešitev izvajanja vizije, ki jo ima za Canonical«. Mu bo to uspelo z uvrstitvijo podjetja na borzo, o čemer se že nekaj časa šušlja?

Shuttleworth je v svoji poslovni zgodovini eno svoje podjetje že prodal – pred skoraj dvajsetimi leti je za 575 milijonov prodal svoj Thawte Consulting podjetju Verisign.

Comments are closed.