Steam na Linuxu z več kot 2700 igrami


Mnogi, predvsem mlajši uporabniki, se za Linux niso odločali predvsem za to, ker zanj ni bilo tako pestre ponudbe iger. Nič več…

Podjetje Valve izdeluje svoj odjemalec za igre Steam za Windows, Mac in Linux, težava pa je v tem, da so do pred kratkim razvijalci morali izdajati igre za vsako platformo posebej. Če recimo ni bilo posebne različice igre za Linux, je na platformo Steam na Linuxu ni bilo mogoče naložiti.

Avgusta letos je potem sledil majhen preboj, ko je Valve izdal beto nadgradnje svojega Steam Play, ki je vsebovala predelano različico programa Wine, imenovano Proton. Ta je omogočala zagon nekaterih iger, ki so bile pisane izključno za Windows, brez sprememb s strani razvijalcev iger. Valve je ob izidu objavil, da na Protonu potrjeno deluje 27 iger, v programu samem pa uporabnikom omogočil vključitev funkcije »omogoči Steam Play za vse naslove«. To je v praksi pomenilo, da lahko uporabnik namesti igre ne glede na to ali je njihovo delovanje potrjeno ali ne. In izkazalo se je, da deluje precej več od tistih potrjenih 27 iger.

Celotna stvar je postala prav zabavna, saj je iskanje iger, ki delujejo, postala neke vrste igra zase. V ta namen je nastala celo spletna stran ProtonDB, kjer se zbirajo podatki o raziskanih in delujočih igrah. Slednjih je v času tega pisanja 2744. Precej več od skromnih 27… Omenjena spletna stran pa ne nudi le seznama delujočih iger ampak tudi oceno kakovosti delovanja – od »borked« (zatikajoče delovanje) preko »bronze«, »silver«, »gold« do »platinum«, igre, ki so jih za Linux prilagodili že razvijalci, pa imajo oznako »native«.


Torej – če vam je bil Linux všeč, a se zanj niste odločili zaradi iger, sedaj razlogov proti skorajda ni več.

Comments are closed.