Odprto pismo Direktoratu za e-upravo in upravne procese Ministrstva za Javno upravo RS


Spoštovani,

želimo vas opozoriti, da več spletnih strani Javne uprave pravilno deluje le v spletnem brskalniku Internet Explorer podjetja Microsoft (v nadaljevanju IE). Takšen primer, ki pa še zdaleč ni edini, je Agencija Republike Slovenije za javnopravne evidence in storitve (AJPES), kjer jim pri nekaterih spletnih storitvah izrecno piše, da delujejo le z IE. Ko smo poklicali na AJPES, kako naj uporabljamo njihove servise uporabniki, ki nimamo Microsoftovega operacijskega sistema, nam je sicer prijazna gospa svetovala naj poiščemo kakšnega prijatelja, ki se spozna na računalnike, da nam naloži Okna…

Nedopustno se nam zdi, da Javna uprava Republike Slovenije uporabo njenih uslug državljanom pogojuje z uporabo plačljive programske opreme neke multinacionalke. To je tako, kot da bi se lahko po državnih avtocestah vozili samo z avtomobili točno določenega proizvajalca!

In naj poudarimo, da ne gre za kaprico manjšine. Država na ta način diskriminira več kot 50% državljanov, ki uporabljajo druge spletne brskalnike (na primer odprtokodni FireFox, ki je popolnoma zastonj).

Poleg pravnega je zelo pomemben tudi argument varnosti. Medtem ko Javna uprava RS izrecno zahteva IE, vlade drugih držav opozarjajo uporabnike, naj zaradi varnosti ne uporabljajo IE in naj se zatečejo k alternativam. Na primer Nemčija ali Francija.

V želji, da se stvari čim prej izboljšajo vas lepo pozdravljamo,

dr. Miha Fošnarič,
mag. Samo Penič,
dr. Aleš Berkopec,
Jure Fošnarič

V vednost:

  • medijem (STA, Delo, Dnevnik, Večer, Primorske Novice, 24ur, Mladina, RTVSlo)
  • Centru odprte kode Slovenije

, ,

  1. #1 by Alena on 25 januarja, 2010 - 11:46 pop

    Se pridružujem s podporo avtorjem odprtega pisma.

  2. #2 by grega on 27 januarja, 2010 - 6:20 pop

    imate moj glas!

  3. #3 by Dejan on 27 januarja, 2010 - 8:01 pop

    Se pridružujem s podporo avtorjem odprtega pisma.

  4. #4 by Simon on 28 januarja, 2010 - 7:31 dop

    Se pridžujem in dam v razmislek še naslednjo.

    Spletne banke za navadne državljane delajo povsod, saj so odvisne od spletnega brskalnika. Spletne banke za pravne osebe pa delujejo samo v Windowsih. To tudi ni pravično, saj je podjetnik primoran k uporabi Windows-a. A država plača kaj k temu, DURS se sploh za to ne zmeni, še tisti računalnik kaj piše, da ga imajo na DURS-u da lahko delaš na njega sploh nevedo kje je !!!

  5. #5 by Grega on 30 januarja, 2010 - 8:14 dop

    jim je zgleda zmanjkalo, revežom: http://www.dnevnik.si/novice/slovenija/1042323952

  6. #6 by Grega on 30 januarja, 2010 - 8:20 dop

  7. #7 by Petra on 9 februarja, 2010 - 2:41 dop

    Se pridružujem!

Comments are closed.