Odgovor na odprto pismo


Na ministrstvu za javno upravo (MJU) so pojasnili, da se zavedajo problema pri funkcionalnosti elektronskega podpisovanja, ki pa je problematično predvsem pri starejših aplikacijah. Ta problem rešujejo fazno. Prvi sistem, kjer testirajo novejše tehnološke rešitve elektronskega podpisa, je eVEM. Po tem pa bodo sistem posodobili tudi v okviru portala e-Uprava.

Sicer pravijo, da v novih javnih naročilih od dobaviteljev informacijskih sistemov zahtevajo, da delujejo tudi na različnih brskalnikih. Tako morajo nove aplikacije, ki so predmet javnega razpisa, delati tako na Internet Explorerju in na Mozilli Firefox ter na operacijskih sistemih Linux, Mac OS in Windows XP ter Vista).

E-podpisovanje

Trenutno se e-podpis zahteva izključno pri uporabi e-obrazcev, ko uporabnik oddaja e-vlogo določenemu organu javne uprave. Trenutno je na državnem portalu objavljenih takih 213 vlog, kar je četrtina od vseh 843 vlog, ki so uporabnikom na voljo, so še pojasnili na ministrstvu za javno upravo.

Po podakih Google Analytics za e-upravo je bilo v letu 2009 med vsemi obiskovalci državnega portala E-uprava 61,77 odstotka tistih, ki so uporabljali brskalnik Internet Explorer, 34,26 odstotka Firefox, 1,73 odstotka Chrome, 1,04 odstotka Opera in 0,89 odstotka Safari.

Nekatere aplikacije delujejo le na Internet Explorerju

Na MJU so se s tem sicer odzvali na odprto pismo treh profesorjev s fakultete za elektrotehniko, ki se jim zdi sporno, da je nekatere aplikacije javne uprave še vedno možno uporabljati le na Internet Explorerju, čeprav ga večina ne uporablja več. Predvsem gre za elektronsko podpisovanje pri nekaterih storitvah javne uprave, ki ga je možno uporabljati le v omenjenem brskalniku.

Comments are closed.