Umetna inteligenca, računalniški vid in zvočni učinki


Vse to, kar smo našteli v naslovu in še kaj prinaša nova različica urejevalnika videa OpenShot 2.6.0.

OpenShot je brezplačen, odprtokoden urejevalnik videa, na voljo pa je za vse tri najbolj priljubljene namizne operacijske sisteme – Windows, macOS in Linux, po novem pa je na voljo tudi za prenosnike Chromebook.  OpenShot Studios program razvija že več kot desetletje, različica 2.6.0 pa prinaša nekaj precej zanimivih novosti.

Najbolj vidni so novi slikovni in zvočni učinki, med katerimi je nekaj takšnih, ki uporabljajo pomoč umetne inteligence in računalniškega vida. Umetna inteligenca in računalniški pomagata pri stabilizaciji posnetkov, odkrivanju predmetov in sledenju gibanja, kar zadeva zvočne učinke pa je mogoče uporabljati kompresijo zvoka, parametrični izenačevalnik (parametric EQ), odmev, popačenje (distortion) in druge učinke kar v OpenShot, torej brez uporabe zunanjih namenskih programov. Zvočni učinki so sicer zaenkrat še dokaj generični, a so kljub temu dobrodošla novost.

Med ostalimi novostmi je potrebno omeniti izboljšano orodje za transformacijo (Transform Tool), izboljšan drsnik (Zoom Slider) za prikaz predogleda, izboljšano orodje za obrezovanje slike (Snapping), dodanih je več kot 1000 emotikonov (emoji) in še kaj bi se našlo. In precej je bilo narejenega tudi na zmogljivosti.

Več…

Comments are closed.