Kako sneti YouTube video v Linuxu?


Orodje, imenovano youtube-dl, omogoča prenos YouTubovih datotek mp4 in webm v lokalni računalnik.

Glede na to, da je svet dokaj dobro pokrit z žičnimi in brezžičnimi internimi povezavami potreb po snemanju spletnih videoposnetkov na lokalne naprave ni ravno veliko, so pa. Recimo če je povezava bolj počasna in je video zaradi nje »kockast«. V tem primeru je bolje, če se predhodno sname in nato v miru ogleda. In kako takšno snemanje poteka v Linuxu?

Možnosti je kar nekaj, tudi nekaj univerzalnih spletnih orodij obstaja, a nekako najbolj elegantna in hitra rešitev je uporaba programčka youtube-dl. Zapisan je v pythonu, dosegljiv pa preko ukazne vrstice. Torej se ga namesti z ukazom:

$ sudo apt-get install youtube-dl

Ko je enkrat nameščen, je uporaba dokaj preprosta:

$ youtube-dl <video URL>

Video, v katerem mladiček pande s kihanjem prestraši svojo mamo, se sname torej:

$ youtube-dl https://www.youtube.com/watch?v=93hq0YU3Gqk

Kljub temu, da ukaz nosi ime po YouTubu, pa deluje tudi za kopico drugih storitev. Preko Dailiymotion je kihajočega pando mogoče sneti z ukazom:

$ youtube-dl https://www.dailymotion.com/video/x2xsij

Ko je video enkrat snet, ga je mogoče z dvoklikom predvajati v kakšnem od nameščenih predvajalnikov. Seveda je pri vsem skupaj potrebno paziti, da se s snemanjem ne krši avtorskih pravic lastnika…

Zadnja novica [25.10.2020]:

Združenje ameriške glasbene industrije RIAA je z grožnjo tožbe doseglo, da je GitHub program začasno odstranil, saj naj bi kršil avtorsko zakonodajo…

Comments are closed.