Bo vojne za namizje kmalu konec?


Eric S. Raymond, znani zagovornik odprtokodne filozofije in predsednik Open Source Initiative meni, da bo zmagovalec kmalu jasen in da bo to Linux.

Zadnje čase smo priča precej »spravljivemu« odnosu Microsofta napram odprtokodnemu pristopu in tudi Linuxu kot takemu. Pred nekaj leti si niti v sanjah ne bi predstavljali, da bodo v Redmondu naredili karkoli, da bi podprli karkoli, kar bi dišalo Linuxu, nato pa so prišli z nečim, kar se imenuje prišel Windows Subsystem for Linux (WSL), ki omogoča zagon Linuxovih programov znotraj Windows. Ta je v svoji drugi različici dobil podporo za celotno jedro Linuxa, integracijo njegovih datotek, DirectX za Linux, datotečni sistem Linux, vedno več pa je tudi podpore programom, ki tečejo v Linuxovem grafičnem vmesniku. In potem je tu še brskalnik Edge za Linux, pa Azure Sphere OS… Kaj to pomeni? Kam vse to vodi?

Eric S. Raymond meni, da bo Microsoft počasi zmanjšal aktivnosti na področju namiznih operacijskih sistemov in jo usmeril v razvoj oblačne tehnologije Azure, ki mu že sedaj prinaša največ prometa. Posledica tega bo, da se bo Windows iz samostojnega sistema vse bolj spreminjal v emulator, ki bo tekel na Linuxovem jedru.

Več…

Comments are closed.