Nič več »superpiškotkov«


Nova različica Firefoxa ne podpira Flasha in ščiti pred najbolj zoprnimi piškotki.

Adobov Flash je mrtev in po pričakovanju tudi brskalniki ukinjajo podporo zanj. Nova različica Firefoxa, ki je izšla včeraj, tako Flasha ne podpira več in tudi možnosti, da bi ga usposobili ročno, več ni. A to je le manjša sprememba oziroma novost, ki jo prinaša Firefox 85.

Druga, bolj pomembna je ta, da nova različica vsebuje zaščito proti tako imenovanim »superpiškotkom«. Kaj pa je to? Firefox (pa tudi drugi brskalniki) je že do sedaj preprečeval piškotke sledilnikov in skript podjetij, ki za izdelavo profilov uporabnikov glede na brskalne navade in namenom ciljanega oglaševanja, uporabljajo tako imenovane »sledilnike prstnih odtisov«. A ker je to splošno znano, so se začeli pojavljati tako imenovani superpiškotki, ki spremljajo vsebino predpomnilnika in ki se brskalniku skrijejo tako, da jih njegov varnostni mehanizem ne zazna.

Mozilla je v včeraj izšli Firefox 85 vgradila mehanizem, ki sicer ne zna preprečiti prenosa teh superpiškotkov, lahko pa krepko omeji njihovo sposobnost spremljanja vaših spletnih dejavnosti tako, da za vsako obiskano spletno stran ustvari svoj predpomnilnik. In kako lahko to pomaga? Če je nek piškotek skrit v recimo sliki na eni spletni strani, ne bo mogel spremljati uporabnika, kot ta obišče drugo spletno stran.

Več…

Comments are closed.