Napredek že po dveh tednih!


Microsoft je v začetku meseca odprl izvorno kodo Kalkulatorja in odprtokodna filozofija, proti kateri so se v Redmondu borili več kot 25 let, že prinaša napredek.

Predstavniki Microsofta, od Billa Gatesa do lokalnih zastopnikov, so včasih ob omembi pojma »odprta koda« poskočili, kot da jih je kdo pičil. A časi se spreminjajo in z njimi tudi klima v Redmondu. In to drastično. Microsoft ne le, da ni več sovražnik odprtokodne filozofije, celo eden njenih največjih podpornikov je postal. No ja, ta izjava je malce pretirana, saj pri vsem skupaj seveda ne gre za filantropijo ampak za lastno računico, res pa je, da se je marsikaj spremenilo. Microsoft je kupil GitHub, odprl 60.000 svojih patentov s ciljem povečanja varnosti Linuxa, tu in tam pa so naredili tudi kaj »za zabavo«, kot je recimo izvorna koda File Managerja iz začetka devetdesetih. No, najnovejši član odprtokodnih projektov je pred dobrima dvema tednoma odprl tudi Kalkulator iz okolja Windows 10.

Zakaj se je Microsoft odločil za to? Gre za potezo, ki sodi med »resne« ali »za zabavo«? Uradni odgovor je, da so s tem hoteli »razvijalcem omogočiti lažjo integracijo Kalkulatorja in njegovega uporabniškega vmesnika v lastne aplikacije za okolje Windows, poleg tega pa taistim razvijalcem omogočiti javljanje in odpravljanje morebitnih hroščev, sodelovanje v razpravah okoli prihodnosti Kalkulatorja in pomoči Microsoftovim inženirjem pri izdelavi še boljše aplikacije«.

In to jim očitno uspeva, saj je na GitHubu kar nekaj idej, kaj vse bi bilo mogoče izboljšati, ena – risanje grafov – pa je celo v tako imenovani predizdelavi. Risanje grafov funkcij je sicer nekaj, kar bodo uporabljali bolj redki, ti pa, posebej če bo zadeva preprosta za uporabo in dovolj zmogljiva, z velikim veseljem. Recimo srednješolci, ki bodo lahko preverili ali so funkcijo, ki jim jo je naložil profesor, prav narisali. Pravzaprav sploh ni slabo za nekaj, kar je odprto šele nekaj tednov.

A to še zdaleč ni vse. Idej za izboljšanje Kalkulatorja je še kar nekaj:
– V funkciji pretvorb med veličinami bi radi prikazali tudi formulo za pretvorbo,
– Kalkulator bi se lahko pripel na druga okna,
– Znanstvene konstante v Znanstvenem načinu bi bile prikazane v posebnem zavihku,
– Pravilno zaokroževanje števil na ustrezno število decimalnih mest,
– Prikaz zgodovine urejanja…

Same koristne zadeve torej.

Vir: GitHub

Comments are closed.