SUSE spet neodvisen


SUSE, prvo podjetje, ki je začelo tržiti Linux v poslovne namene, je skozi zgodovino zamenjalo kar nekaj lastnikov, od sredine marca pa je spet – samostojno.

Vsak, ki je kdaj vsaj razmišlja o Linuxu, je slišal za SUSE in njihovo distribucijo OpenSUSE, če nje drugega, si je zapomnil njihovo maskoto – gekona. Zgodovina SUSE sega tja v leto 1992, ko so trije študenti matematike Roland Dyroff, Burchard Steinbild in Hubert Mantel ter Thomas Fehr, ki je ta študij pravkar končal in delal kot programer, ustanovili podjetje z imenom Gesellschaft für Software und System Entwicklung ali na kratko S.u.S.E (kasneje so ga spremenili v SuSE, na koncu pa v SUSE). Kot uradni logotip so si izbrali gekona z imenom Geeko, ker je beseda na eni strani podobna besedi »gecko«, ki označuje gekona, na drugi pa besedi »geek«. Podjetje je naprej izdelalo lastno distribucijo Linuxa (SLS) iz katere je kasneje nastal Slackware, ko so tega leta 1994 lokalizirali v nemški jezik pa je nastal S.u.S.E. Linux 1.0, prva distribucija po imenom podjetja. Podjetje začelo rasti, a je leta 2003 zapadlo v krizo in podjetje je bilo prisiljeno iti v prodajo, kupil pa jih je Novell za 210 milijonov dolarjev. Nato je bil sedem let mir, potem pa se je leta 2010 pojavil Attachmate Group in za 2,2 milijardi dolarjev prevzel Novell. Štiri leta kasneje, torej 2014, se je Attachmate Group združil z Micro Focusom in nastal je Micro Focus Group., znotraj katerega je SUSE posloval kot samostojna poslovna enota.

In tako je bilo do preteklega petka, ko je investicijsko podjetje EQT od Micro Focusa za 2,5 milijarde dolarjev odkupila SUSE in ga s tem naredila spet za samostojno podjetje.

In kaj to pomeni za prihodnost OpenSUSE, Linuxa in odprtokodnih rešitev nasploh? Tega seveda še ne vemo, je pa osamosvojitev zanimiva poteza, posebej v luči IBM-ovega prevzema Red Hata nekaj mesecev nazaj.

Vir: SUSE

Comments are closed.