Kazenska ovadba zaradi vsiljevanja Windows


Člen koalicijske pogodbe vladajočih strank na nemškem Spodnjem Saškem, ki vključuje tudi prisilni prehod iz Linuxa na Windows, je predmet kazenske ovadbe.

To, da izbira med Linuxom in Windows oziroma med odprtokodnimi in lastniškimi rešitvami že dolgo ni več tehnološko ampak izključno politično vprašanje, je jasno že dolgo. In redko kje je to vidno nazorneje kot v Nemčiji, kjer je odmevnih primerov političnega in ne tehnološko/finančnega vmešavanja politike kar nekaj. Najnovejši primer je Spodnja Saška. Tam trenutno vladata stranki SPD in CDU, ki sta v svoji koalicijski pogodbi med drugim zapisali tudi to, da bosta v času svoje vladavine poskrbeli za to, da bo javna uprava te zvezne države prešla iz OpenSuse Linuxa spet nazaj na Windows.

»Ta odločitev je potrebna ponovnega pravnega preverjanja!«,  se je za založbo Heisse dokaj taktično izrazil Axel Braun, direktor svetovalne hiše Axxite, ki je proti ministrskemu predsedniku Stephanu Weilu, finančnemu ministru Reinholdu Hilbersu in članom kalicijskih strank SPD in CDU v spodnjesaškem parlamentu vložil ovadbo. V njej jim, nič kaj taktno, očita »ustanovitev kriminalne združbe s ciljem narodne izdaje, kršitve nemške Splošne uredbe o varstvu podatkov ter neodgovorne porabe denarja davkoplačevalcev Spodnje Saške.«

V ozadju ovadbe je namera spodnjesaških finančnih oblasti, med katere sodijo vsi finančni uradi, da okoli 12.000 računalnikov namesto z Unixom oziroma Linuxom, ki ga uporabljajo že dolga četa, opremijo z Windows. Prehod naj bi se začel še letos.

V ovadbi Braun navaja, da je bila odločitev sprejeta brez tehničnih ali funkcionalnih argumentov, pred prehodom ni bila izvedena ocena tveganja in stroškov, prav tako pa od Redmonda niso dobili zadovoljivih odgovorov o tem, kateri vse podatki se izmenjujejo med Windows in Microsoftom, kar je seveda v nasprotju z nemško Splošno uredbo o varstvu podatkov (DSGVO).

Lahko ovadba kaj doseže? Braun in  njegovi odvetniki menijo, da ne in da se, glede na politično klimo, državno tožilstvo niti odzvalo ne bo, kaj šele da bi sprožilo preiskavo…

Več…

Comments are closed.