Archive for category Blogi, prispevki, članki.

Uspeh odprtokodne diagnostike

Odprtokodni sistem strojnega učenja, namenjen pomoči pri odločitvi o najprimernejši kombinaciji zdravil pri kemoterapiji, se je izkazal za izredno uspešnega.

Strojno učenje je eno od pogosteje uporabljenih orodij tudi v medicini. Sicer smo do trenutka, ko bo umetna inteligenca sprejemala odločitve namesto ljudi, še daleč, pa lahko že na stopnji, v kateri je sedaj, pripomore k boljšim odločitvam. Eno takšnih rešitev so razvili na Georgia Institute of Technology, namenjen pa je analizi »informacij o izidih zdravljenja z različnimi zdravili«. Sistem se je v dosedanjih testih izkazal za 80-odstotno uspešnega pri sestavljanju najuspešnejše kombinacije zdravil za kemoterapijo.

Pri celostni stvari je zelo zanimivo tudi to, da ne gre za zaprt projekt ampak za odprtokodnega, katerega izvorna koda je na voljo na GitHubu. Snovalci so se za tak način odločili zato, ker odprtokodna filozofija edina omogoča razvoj, ki bo vključeval strokovnjake z najrazličnejših področij, ki bodo sistem pregledovali, opozarjali na napake in predlagali izboljšave.

Več…

No Comments

Nemški zvezni oblak bo odprtokoden

Razen cene, je uporaba lastniške programske opreme tudi varnostno vprašljiva. Zato ni čudno, da se vse več javnih ustanov, posebej v Evropi, odloča za odprtokodne rešitve. Nemška vlada se je tako odločila, da bo za storitve v oblaku uporabila odprtokodno rešitev Nextcloud.

Projekt vpeljave naj bi trajal tri leta, v končni fazi pa naj bi ga uporabljalo okoli 300.000 ljudi v različnih vladnih agencijah in ministrstvih. Ker bo rešitev odprtokodna, bodo strokovnjaki lahko lažje našli morebitne težave in jih tudi lažje in hitreje odpravljali. Rešitev je tudi popolnoma skladna s Splošno uredbo o varstvu osebnih podatkov (GDPR), ki bo začela veljati 25. maja. Kaj pa cena? Po navedbah Spiegla naj bi Nextcloud za implementacijo in podporo dobil sedemštevilčni znesek.

Več…

No Comments

Končno premik na področju spletnega videa. In seveda odprtokoden.

S prihodom videa ločljivosti 4K (Ultra High Definition – UHD), so se pričakovanja uporabnikov povečala tudi kar zadeva pretakanje preko spleta. A tu stvari niso tako preproste. Bo težave rešil odprtokodni kodek AV1?

Večja kot je ločljivost slike, več podatkov je potrebnih zanjo. In enako velja za zvok. Velika količina podatkov pa je seveda velik sovražnik pretočnih vsebin. Kljub temu, da se je v zadnjih letih hitrost prenosa podatkov krepko dvignila, pa samo to ni dovolj. Nekaj je potrebno narediti tudi na optimizaciji oziroma zmanjšanju količine podatkov, ki se pretakajo. To je mogoče seveda le s pomočjo novih kodekov oziroma kodiranja, ki pa mora biti takšno, da preveč ne zmanjša kakovosti slike in zvoka, sicer nam visoka ločljivost ne pomeni kaj dosti.

In zadnje čase se na tem področju dogaja marsikaj zanimivega. Najprej je nastal kodirnik HEVC oziroma H.265, ki ga je »požegnala« skupina MPEG (Moving Picture Experts Group) in nudi precejšnje zmanjšanje količine podatkov pri enaki kakovosti. A HEVC se še sploh prijeti ni uspel, ko je prišla novca, da je skupna Alliance for Open Media, ki jo sestavljajo Amazon, Apple, ARM, Cisco, Facebook, Google, IBM, Intel, Microsoft, Mozilla, Netflix in NVIDIA, izdala kodek, imenovan AV1. Ta nudi še za 30 odstotkov boljšo kompresijo kot HEVC, poleg tega pa je še odprtokoden kar pomeni, da ga bodo lahko ponudniki vsebin in neodvisni razvijalci uporabili takoj in brez kakršnihkoli birokratskih in finančnih ovir, to pa spet pomeni, da bo AV1 verjetno zelo hitro implementiran. Mozilla ga je tako v Firefoxu že podprla, Google, Microsoft in Apple pa naj bi ga v kratkem.

Več na strani Alliance for Open Media in t3tech.si

No Comments

Why your organisation deserves a 'real' open cloud – cloudcomputing-news.net

Worldwide, there's a growing appreciation for the many benefits of the open dource way. Clearly, being truly open is a frame of mind that can apply to just about anything in life – including the development and nurture of a progressive company culture that's equipped for the challenges and opportunities of today's Global Networked Economy.

Jim Whitehurst, CEO of Red Hat, recently launched his new book entitled "The Open Organisation" – Igniting Passion and Performance. He says, "The conventional approach to business management was not designed to foster innovation, address the needs and expectations of the current workforce that demands more of jobs, or operate at the accelerated speed of business." More …

No Comments

Open source is going even more open – wired.com

Google often gives its software away for free. It has long believed in open source software.

But last week, the company took this idea to the next level. It gave away all rights to Kubernetes, a cloud computing system originally designed by Google engineers, asking a non-profit to manage its development. It didn’t just share some software code with the world. It agreed to let an independent party oversee the development of the code. More …

No Comments

'Odprta koda je ključnega pomena za vrhunsko industrijo' – ICT minister Južne Koreje – osor.eu

Javna uprava, ki uporablja odprtokodno programsko opremo omogoča bolj konkurenčno država in postavlja temelje za ustvarjalno gospodarstvo. Zato vlada Južne Koreje želi, da organi javne uprave razmislijo o uporabi proste in odprto kodne programske opreme.

Več …

No Comments

Francoska policija je Windows na namizjih zamenjala z najnovejšim Ubuntu Linux – zdnet.com

Prednosti Linuxa pred komercialnimi operacijskimi sistemi so mnoge, Od večje varnosti do upravljivosti. Vendar so vsaj v začetni fazi pri odločitvi prevledali bistveno nižji stroški lastništva, ki so se zmanjašali celo za 40%.

Več …

No Comments

PayPal in Ebay izbrala tehnologijo oblaka OpenStack in s tem zamenjala VMWare – businessinsider.com

Spletna velikana Ebay in PayPal, sta začela postopen umik svojih 80.000 strežnikov iz VMWare okolja na novo izbrano tehnologijo odprtega oblaka OpenStack. Po mnenju poznavalcev je to nevaren znak dozdajšnjem nespornem kralju VMware.

Več …

, , , , ,

No Comments

Alfresco Enterprise 4 je prejel akreditacijo Arhiva RS za podporo celotnemu postopku upravljanja gradiva v digitalni obliki

Dokumentni sistem Alfresco ECM je prva odprtokodna rešitev za upravljanje z gradivom v digitalni obliki, ki je prejela akreditacijo Arhiva RS. Ta potrjuje, da Alfresco ECM ustreza vsem zakonskim zahtevam Zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih (ZVDAGA) ter Zakona o elektronskem poslovanju in elektronskem podpisu (ZEPEP). V skladu z akreditacijo je tako Alfreco ECM primeren za upravljanje arhivskega in dokumentarnega digitalnega gradiva v celotnemu življenjskem ciklu. Alfresco ECM je tudi prva rešitev, ki je akreditirana v skladu z novimi enotnimi tehnološkimi zahtevami ETZ 2.0.

Več …

 

No Comments