Thunderbird 115 prinaša velike spremembe…


Avtorji pravijo, da naj bi povsem nov uporabniški vmesnik Thunderbird pripravil na prihodnost…

S prihodnjo izdajo, ki nosi oznako 115, razvijalci popolnoma prenavljajo brezplačni odprtokodni odjemalec e-pošte Thuderbird. Ob izrazu »popolna prenova« se mnogi uporabniki zdrznejo, saj tovrstne poteze s seboj pogosto prinesejo kopico težav. Jih bo tudi za julij napovedana Supernova, kot se kodno imenuje projekt? Alessandro Castellani, vodja oblikovanja izdelkov pri Mozilli Thunderbird trdi, da ne.

Spremembe se odvijajo na treh ravneh. Prvi dve – prečiščevanje kode oziroma njeno postavljanje na nove temelje ter doseganje mesečnih posodobitvenih izdaj po vzoru spletnih brskalnikov – nista pretirano sporni, obrvi pa dviguje napoved prenove programskega vmesnika. Zakaj prenavljati nekaj, kar deluje oziroma je s čemer je zadovoljna večina uporabnikov? Je res?

Ker je zbiranje telemetričnih podatkov, katerimi je mogoče spremljati zadovoljstvo uporabnikov, v Thunderbirdu mogoče onemogočiti, se avtorji za zbiranje povratnih informacij  zatekajo k objavam na družabnih omrežjih, forumih za podporo in spletnim skupnostim po svetu. In na njih se uporabniki pogosto pritožujejo nad nepreglednim in prenatrpanim vmesnikom, strmo krivuljo učenja in težavami pri iskanju številnih naprednih funkcij, saj je uporabniški vmesnik po njihovem mnenju dokaj neintuitiven. Tovrstnih pritožb je menda dovolj, da so se odločili nekaj narediti, pri čemer pa obljubljajo, da bodo težave rešili tako, da ne bodo »zmedli« obstoječih uporabnikov, novim pa ponudili intuitiven in pregleden uporabniški vmesnik. No, bomo videli…

Več…

Comments are closed.