Borza 2.0


O prehodu Londonske borze na Linux smo na straneh Centra odprte kode Slovenije že poročali. Razlog, da se ponovno spuščamo v borzne vode je v tem, da gre pri trgovanju za izredno zahteven sistem, ki zahteva hkrati najvišjo stopnjo varnosti in mora ob izredno veliki količini transakcij delovati hitro ter zanesljivo.

Borzno trgovanje je v zadnjih desetletjih dobilo povsem drugačno podobo kot jo je imelo nekoč. Fizična moč in prodornost glasu ne določata več profitov borznim posrednikom, glasno dretje so zamenjale elektronske transakcije. Boj za prodaje in nakupe vrednostnih papirjev se odvija na zmogljivih strežniških sistemih, kjer razkazujejo svojo moč različni proizvajalci programske opreme.
Vodilni na področju borznih sistemov so Deutsche Börse Group. Med drugim upravljajo International Securities Exchange (ISE), Equity options exchange v New Yorku, Eurex in njihovo lastno platformo Xetra cash exchange.

Xetra stock exchange platformo uporabljajo Irish Stock Exchange, European Energy Exchange, Shanghai Stock Exchange in drugi. Temelji na Linuxu in IBM tehnologiji. Ob koncu tega leta bodo predstavili prenovljeno platformo, ki lahko zlahka doseže tudi več kot milijon transakcij na sekundo. To pa je največja hitrost na planetu, ob kateri se lahko celo mogočna borza v New Yorku (ki ravno tako uporablja Linux) skrije v polžjo hišico.

Očitno borzna dirka postaja tekma med različnimi sistemi na Linuxu. Microsoft se je, zaradi počasnosti, izpada delovanja Londonske borze za nekaj ur in povzročitvi ogromne škode, iz tekme neslavno umaknil.

Zanimivo je da Linux, simbol svobode programja, postaja temelj temelju svetovne kapitalistične ureditve. Vse kaže na to, da nas čaka zelo zanimiva in predvsem hitra prihodnost.


povzeto po Computerworld.com

, , ,

Comments are closed.