Sedem Microsoftovih smrtnih grehov


Organizacija Free Software Foundation (FSF), ki se zavzema za odprtokodno programsko opremo, je objavila seznam sedmih očitkov na račun Microsofta in operacijskega sistema Windows 7.

Kot prvi "greh" pri FSF navajajo, da Microsoft s svojimi operacijskimi sistemi zastruplja šolski sistem. Ker večina šol uporablja Microsoftovo programsko opremo, se učenci navadijo nanjo, zato kasneje zavračajo alternative.

Sporna se jim zdi tudi raven zasebnosti, ki jo nudi Windows 7. Po njihovem mnenju operacijski sistem ne varuje dovolj zasebnosti uporabnikov.

Tretji "greh" naj bi bilo Microsoftovo monopolno obnašanje s tem, ko bodo proizvajalci prodajali računalnike s prednameščenim operacijskim sistemom Windows 7.

Kot zelo sporno ocenjujejo tudi domnevno priklepanje na en izdelek (vendor lock-in). Microsoft naj bi namenoma ukinjal podporo za starejše različice, zato da bi uporabnike prisilil k prehodu na Windows 7.

Peti "greh" se nanaša na standarde. "Microsoft je poskusil blokirati standardizacijo odprtih formatov, saj bi mu ti odvzeli moč, ki jo ima sedaj z zaprtimi Wordovimi formati," pojasnjujejo v FSF.

FSF Microsoftu očita tudi podkupovanje uradnikov, da mu ne bi bilo treba spoštovati odprtih standardov.

Kot sedmi "smrtni greh" pa navajajo uvajanje digitalnega upravljanja avtorskih pravic (DRM), saj naj bi z njim uporabnikom grozile nove nevarnosti.

VIR

, , ,

Comments are closed.