Kaj je novega v Ubuntu 23.04?


Ubuntu 23.04 »Lunar Lobster« je izšel 20. aprila, prinesel kar nekaj novosti, vendar bo večina uporabnikov verjetno raje počakala še pol leta na različico 23.10.

Ubuntu 23.04 je že 38. različica tega odprtokodnega operacijskega sistema, kar je dokaj impresivna številka. Pri opisu novosti se Canonical najprej pohvali, da je krepko izboljšal namestitveni program, ki je zdaj precej bolj prijazen poslovnim uporabnikom, saj Subiquity, enotni mehanizem za namestitev strežnikov in namizij Ubuntu, podpira enake postopke samodejne namestitve za namizja in za strežnike. Namizje Ubuntu 23.04 je tudi prva in zaenkrat edina distribucija Linuxa, ki omogoča avtentikacijo uporabnikov z Azure Active Directory (Azure AD), tako da lahko uporabniki Microsoftovih 365 (M365) Enterprise avtenticirajo namizja Ubuntu z istimi poverilnicami, ki jih uporabljajo za M365 ali Azure.

Ena pomembnejših novosti je tudi ta, da je Ubuntu 23.04 opremljen z GNOME 44, ki prinaša nekaj zanimivih novih funkcij, kjer pa je Canonical na trenutke malce klecnil. Tema Yaru (če ne bo popravkov v prihodnosti) ima namreč z nekaterimi novimi funkcijami malce težav, ki se kažejo v tem, da so videti  nedokončano ali malce čudno… kar je eden od razlogov, zakaj je mogoče dobro počakati na 23.10.

Sistem poganja jedro 6.2 in grafični gonilnik Mesa 23.0, kar zadeva aplikacije, pa so distribucijo seveda osvežili z Mozilla Firefox 111, Thunderbird 102, LibreOffice 7.5, Shotwell 0.30.17, Remmina 1.4.29, Transmission 3.0 in še čem, vključen pa je tudi novi GNOM-ov urejevalnik besedila, ki prinaša kar nekaj izboljšav.  In ja, Gedit je še vedno na voljo…

Več…

Comments are closed.