Univerzalna pisala? Bolj počasi…


Kaj se dogaja s prvim odprtim standardom na področju digitalnih pisal?

Digitalna pisala, torej tisti »svinčniki«, s katerimi pišemo in rišemo po zaslonih prenosnikov, tablic in telefonov, si vsak proizvajalec »predstavlja« po svoje, zato med seboj niso združljiva. Pisala, ki ga za svoje izdelke proizvaja podjetje X, ni uporabno na napravah podjetja Y. In zato ima vsak svojega.

Da ne bi bilo več tako, je že pred skoraj osmimi leti nastala Universal Stylus Initiative (USI), ki si je zadala za nalogo razviti univerzalen in odprt standard, ki bi omogočal navzkrižno uporabnost med napravami. Kot je to že v navadi, je vse skupaj potekalo izredno počasi. Različica standarda USI 1.0 je luč sveta ugledala eno leto po ustanovitvi iniciative, nato pa so pretekla še tri leta, da so na trg začele prihajati prve naprave. Zakaj toliko časa? Zato, ker ni bilo ustreznega certifikacijskega programa, oziroma organa, ki bi naprave testiral in potrdil, da ustrezajo standardom. Tak program je bil potem ustanovljen in proizvajalci so dobili možnost svoja pisala poslati v testiranje. Če se izkaže, da ustrezajo standardu, je nanje mogoče pripopati nalepko z logotipom USI.

A uporaba odprtega standarda ne pomeni le to, da bodo uporabniki dobili pisala in naprave, ki jih bodo lahko navzkrižno uporabljali. Odprt standard pomeni tudi to, da bodo proizvajalci digitalnih pisal, telefonov, tablic prenosnikov in drugih naprav, lahko razvijali lastne naprave in se jim ne bo treba opirati na komponente (in plačevati licenc) »zaprtih« tehnologij, kot so Wacomove in Goodixove.

Slišati je bilo dobro, toda vse našteto se je dogajalo pred tremi leti… Kako pa je zdaj? So pisala že univerzalna? Na žalost ne. Pred točno enim letom je izšla prenovljena in posodobljena različica standarda USI 2.0, a se zadeva, kljub temu, da napovedi pravijo, da bo svetovni trg digitalnih pisal in vsega, kar je povezano z njimi, do leta 2027 vreden spodobnih 24 milijard dolarjev, nekako ne prime. Na papirju ga podpirajo mnogi, kar zadeva izdelke pa najdemo »USI-ustrezne« le pri nekaterih HP-jevih Chromebookih, to pa je več ali manj vse…

Več…

Comments are closed.