Eden najbolj priljubljenih zdaj krepko boljši


Pandoc, eden najbolj vsestranskih programov za pretvorbo dokumentov, je bil v najnovejši različici 3.0 deležen cele vrste izboljšav in nadgradenj.

Odprtokodni program Pandoc odlikuje res impresiven nabor programov, med katerimi je mogoče pretvarjati dokumente in seveda kakovost te pretvorbe. Pretvarjati je mogoče med besedilnimi dokumenti (Word, OpenOffice/LibreOffice, RTF…), HTML-formati ((X)HTML 4, HTML5…), predstavitvenimi formati (PowerPoint, LaTeX Beamer, Slidy, S5…), tabelami CSV in TSV, opisnimi (markup) jeziki (Markdown, reStructuredText, AsciiDoc…), formati elektronskih knjig (EPUB, FictionBook2) in še čem.

Program »razume« metapodatke, kot so naslov, avtor, datum in podobni, citate, bibliografijo (BibTeX, BibLaTeX, CSL JSON ali CSL YAML), opombe, tabele, nadpisano in podpisano besedilo, prečrtavanje, pametne narekovaje in še kaj. Pretvarjati zna dokumente in dele dokumentov, zapisane v LaTeX (zato je tako priljubljen v znanstvenih vodah), matematične odseke (MatJax, MathML, Wordove Enačbe…) pa je mogoče pretvarjati tudi v dokumentih HTML. Več podrobnosti lahko najdete v opombah ob izdaji.

Več…

Comments are closed.