Igralna konzola na USB-ključku


Batocera.linux je odprtokodna brezplačna distribucija Linuxa, namenjena retro igranju.

Batocera.linux je namenska distibucija Linuxa, ki jo je mogoče kopirati na ključek USB ali kartico SD in s tem katerikoli računalnik spremeniti v igralno konzolo, ki podpira več tisoč iger za različen igralne sisteme. Pri tem niso emulirane le stare naprave, kot sta C64 in Super Nintendo, ampak tudi novejše, kot sta PS3 in Wii U. Uporabniški vmesnik je domišljeno preprost in nazoren, nudi tudi videoposnetke s predogledi iger, uporabniku pa ni treba ničesar konfigurirati na novo, saj vse poteka samodejno, vključno z dodeljevanjem funkcij gumbom.

Izdelava sistema je popolnoma preprosta. Uporabnik na spletni strani projekta izbere »get batocera.linux« in izbere želeni sistem (namizni računalnik, Steamdeck…). Ko se distribucija prenese, se jo s programom BalenaEtcher ali katerim drugim, ki omogoča izdelavo zagonskega medija, namesti na ključek USB ali kartico SD. V primeru namiznega računalnika je pred uporabo seveda potrebno v BIOSu ustrezno nastaviti vrstni red zagona in ponovno zagnati napravo. In to je več ali manj vse…

Za igranje komercialnih iger seveda potrebujete ROMe ali slike diskov z naslovi, a če se odločate za Batocero, to seveda veste in vam je tudi znano, kako in kje jih najti, igre za PS pa lahko, če imate originalne medije, tudi sami »ripnete«.

Več…

Comments are closed.