Odprti standard digitalnih pisal


Bo odprt standard Universal Stylus Initiative (USI) uvedbo certifikacije končno zaživel?

Digitalna pisala, torej tisti »svinčniki«, s katerimi pišemo in rišemo po zaslonih prenosnikov, tablic in telefonov, si vsak proizvajalec »predstavlja« po svoje, zato med seboj niso združljiva. Pisala, ki ga za svoje izdelke proizvaja podjetje X, ni uporabno na napravah podjetja Y. In zato ima vsak svojega.

Da ne bi bilo več tako, je že pred petimi leti nastala Universal Stylus Initiative (USI), ki si je zadala za nalogo razviti univerzalen in odprt standard, ki bi omogočal navzkrižno uporabnost med napravami. Kot je to že v navadi, je vse skupaj potekalo izredno počasi. Različica standarda USI 1.0 je luč sveta ugledala eno leto po ustanovitvi iniciative, nato pa so pretekla še tri leta, da os na trg začele prihajati prve naprave. Zakaj toliko časa? Zato, ker ni bilo ustreznega certifikacijskega programa, oziroma organa, ki bi naprave testiral in potrdil, da ustrezajo standardom.

In tak program sedaj končno obstaja in proizvajalci bodo lahko svoja pisala poslali v testiranje in če bo to pokazalo, da ustrezajo standardu, bodo to lahko označili z logotipom USI. A uporaba odprtega standarda ne pomeni le to, da bodo uporabniki dobili pisala in naprave, ki jih bodo lahko navzkrižno uporabljali. Odprt standard pomeni tudi to, da bodo proizvajalci digitalnih pisal, telefonov, tablic prenosnikov in drugih naprav, lahko razvijali lastne naprave in se jim ne bo treba opirati na komponente (in plačevati licenc) »zaprtih« tehnologij, kot so Wacomove in Goodixove.

Kaj pa cena? Bo certifikacija vplivala na ceno? Bomo videli. Razvijalci jo bodo vsekakor morali plačati, ali bo ta cena »kompenzirana« s tem, da ne bo treba plačevati licenc za uporabo lastniških tehnologij, pa bomo še videli.

Več…

Comments are closed.